Velvyslankyně USA: Írán už stihl porušit rezoluci OSN

16.10.2015 21:43

Nedávný íránský test nového typu balistické rakety je "jasným porušením" rezoluce Rady bezpečnosti OSN, uvedla dnes velvyslankyně USA při OSN Samantha Powerová. Po zhodnocení všech dostupných informací dospěly USA k závěru, že raketa vypálená 10. října byla schopna nést jadernou zbraň, prohlásila Powerová.

Velvyslankyně USA: Írán už stihl porušit rezoluci OSN
Foto: pixabay.com
Popisek: Írán

"Spojené státy hluboce znepokojil nedávný íránský test balistické rakety," řekla Powerová. "Zákaz Rady bezpečnosti OSN ohledně íránských balistických raket, stejně jako i zbrojní embargo zůstávají i nadále v platnosti. Budeme i nadále tlačit na Radu bezpečnosti, aby přiměřeně reagovala na to, že Írán ignoruje dodržování svých mezinárodních závazků," citovala z prohlášení americké velvyslankyně agentura AP. Rezoluce číslo 1929 z roku 2010 zakazuje Íránu testy s využitím techniky pro balistické rakety.

O úspěšném testu informovalo o uplynulém víkendu íránské ministerstvo obrany. "Raketa Emad je schopna velice přesně zasáhnout cíle a úplně je zničit," řekl tehdy ministr Hosejn Dehkán. Jde údajně o raketu dlouhého doletu. Podle analytiků je nejspíš verzí rakety Šaháb-3 na tekuté palivo, která je v íránské výzbroji od roku 2003.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…