Věnce nenesli v Terezíně, Lidicích ani Ležákách. Úder ministryni Černochové

21.08.2023 7:07 | Monitoring

Zástupci Českého svazu bojovníků za svobodu se podle redaktorky týdeníku Naše Pravda a bývalé pražské zastupitelky Moniky Hoření setkávají na pietních akcích s tím, že za ně armáda odmítá položit věnce. Dojít k tomu mělo při pietním aktu v Lidicích, v Ležákách, při výročí 17. listopadu i pietě k výročí vypálení obce Český Malín. Přestože ministryně obrany Jana Černochová (ODS) tvrdí, že její resort od spolupráce s organizací upustil mimo jiného kvůli „mlčení“ k válce na Ukrajině, dle reportérky jsou pravé důvody jinde. Jde dle ní o „vztah k historické pravdě vážící se k druhé světové válce“. V pořadu Aby bylo jasno jmenovala, že jde i o prezidenta Edvarda Beneše a jeho dekrety.

Věnce nenesli v Terezíně, Lidicích ani Ležákách. Úder ministryni Černochové
Foto: Repro Youtube Aby bylo jasno
Popisek: Věnec Českého svazu bojovníků za svobodu na pietě v Novém Malíně nesli místo vojáků hasiči

Anketa

Souhlasíte s ministrem Rakušanem, že spáchá-li zločin stát (má na mysli Rusko), musíme trestat i jeho občany?

3%
97%
hlasovalo: 23346 lidí
Monika Hoření pro pořad Aby bylo jasno moderátorky Jany Bobošíkové popsala, že situaci s věnci viděla na vlastní oči, když se letos zúčastnila pietního aktu k připomínce vypálení obce Český Malín na západní Ukrajině, kterou během druhé světové války 13. července roku 1943 vypálili Němci a zavraždili převážně české obyvatele této vsi a ukrajinské obyvatele v sousedním Ukrajinském Malíně.

Zavražděno bylo nacisty až 374 Čechů, z nichž mnoho Němci upálili zaživa. Proč Němci obec obývanou původně Čechy vyhladili, není doposud objasněno, objevují se však názory historiků, že Němci původně plánovali vraždění coby mstu Ukrajincům za útok oddílu Ukrajinské povstalecké armády na projíždějící německou vojenskou kolonu kousek od obce a mohlo jít o záměnu. Během německého vypálení Českého Malína a Ukrajinského Malína bylo nacisty zavražděno také 132 Ukrajinců a 26 Poláků. Celkový počet obětí však není zcela znám a ukrajinští historici odhadují, že bylo zavražděno až 800 lidí.

Hoření poukázala, že se právě při letošním pietním aktu k připomínce 80. let od vypálení Českého Malína v Žatci setkala s „prapodivným přístupem“ české armády, která nepřevzala věnce od Českého svazu bojovníků za svobodu, a členové tohoto spolku, který vede Jaroslav Vodička, museli své věnce položit k památníku sami. Za ostatní organizace i přítomné politiky přitom věnce pokládali vojáci.

Přítomen pietnímu aktu měl být i ředitel odboru pro válečné veterány Ministerstva obrany Pavel Kugler a dle novinářky měl během následného rozhovoru Kugler zmínit výtky k personálnímu obsazení Českého svazu bojovníků za svobodu a jeho předsedovi Jaroslavu Vodičkovi, který je vnímán kontroverzně, jelikož je bývalým členem KSČ, pohraniční stráže a měl být též konfidentem Veřejné bezpečnosti.

Výhrady k Vodičkovi jsou dle Hoření však pouze záminky. „Myslím si, že důvody jsou podstatnější a spočívají v úloze, kterou splňuje tento svaz v práci v memoriální činnosti, v udržování živé paměti na události druhé světové války. Na události našeho odboje, našich hrdinů, úlohy států protifašistické koalice, po právu též významné úlohy rudoarmějců, kteří osvobodili drtivou část Československé republiky. Myslím si tedy, že ty důvody ze strany Ministerstva obrany a obecně – když to rozšířím – té současné vlády, jsou v tomto. V tom, čím se zabývá Český svaz bojovníků za svobodu,“ míní Monika Hoření, redaktorka týdeníku Naše Pravda, který je nástupcem Haló novin a vydává jej společnost Futura, jejímž akcionářem je Komunistická strana Čech a Moravy.

K podobné události mělo posléze dojít i v obci Nový Malín, kde je památník vypálené obce na Volyni. Zde se namísto vojáků měli věnců chopit hasiči. Asistenci vojáků neměl Český svaz bojovníků za svobodu ani při pietním aktu v Lidicích či v Ležákách. A také při vzpomínkových akcích 17. listopadu vojáci nenesli věnce ani k pamětníkům z terezínského ghetta, kteří zde spolek zastupovali.

„Jak já to pozoruji a sleduji na různých pietních akcích i v rámci vyjádření politiků, tak si myslím, že to je vztah k té historické pravdě vážící se právě k druhé světové válce, k jejímu výkladu, k účasti našich lidí v odboji, i ke kroků prezidenta Edvarda Beneše a prezidentských dekretů. Je tam mnoho významných momentů, které ty či ony síly začínají různě zpochybňovat nebo reinterpretovat – nejenom některé historické válečné události, ale také výsledek druhé světové války,“ varovala Hoření. Dle ní je jedním z projevů tohoto dění i situace s věnci.

„Ministerstvo nebo osoba paní ministryně Jany Černochové se například od loňského roku ‚točí‘, mohu-li použít toto emotivně zabarvené sloveso, na tom, že se tento spolek nevyslovil negativně proti válce na Ukrajině,“ nastínila Hoření, co může stát za výtkami resortu obrany.

„Agresor a válečný zločinec Putin vraždí bezbranné civilisty a tento Český svaz bojovníků za svobodu k tomu mlčí. Neřekl jedno jediné slovo,“ řekla pro pořad Reportéři ČT v loňském květnu ministryně Černochová.

Dle Hoření to však není pravda. Poukázala, že Vodička měl již v den ruského napadení Ukrajiny vyjádřit nesouhlas „s řešením tohoto konfliktu vojenskou cestou, ponechávající stranou mírové řešení jakéhokoliv sporu mezi státy a národy“. Stanovisko měl podpořit i výkonný výbor organizace. „Myslím si, že to je jen záminka, kterou má ministryně obrany,“ zhodnotila tedy redaktorka týdeníku Naše Pravda slova ministryně Černochové.

Celý rozhovor můžete zhlédnout zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Padesátiletá neplodná Černochová je horor české politiky, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseChristian , 21.08.2023 8:16:26

|  19 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…