Venezuela: Nový pohled zkušeného historika. A závažné varování

09.05.2019 14:26

Česko-německý spisovatel Luděk Frýbort už ledacos pamatuje. Pamatuje například desetiletí, během nichž tuto zemi bezbožně plundrovali komunisté. S touto svou zkušeností zhodnotil dění ve Venezuele. A vyslovil závažné varování…

Venezuela: Nový pohled zkušeného historika. A závažné varování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost, ilustrační foto

V roce 1933 si Němci dobrovolně zvolili do čela státu Adolfa Hitlera. Po krvi toužící diktátor vyhrál demokratické volby. V Československu se o pár let později opakovala podobná situace. Lidé si v částečně svobodných volbách roku 1946 zvolili za nejsilnější partaj komunisty. Našli se lidé, kteří věřili, že čtyři roky uplynou jak voda a v příštích volbách už komunisté dostanou nakládačku. Jenže nedostali. Komunisté se postarali o to, aby se nic, co by jen vzdáleně připomínalo svobodné volby, příštích víc než 40 let nekonalo.

Anketa

Jaký máte vztah k německému národu?

12%
69%
hlasovalo: 14835 lidí

Místo svobodných voleb rozpoutali komunisté teror, v politických procesech nechali zavraždit desítky lidí, mučili, tisíce jich poslali do táborů na tvrdou práci, nejlépe v uranových dolech. Další tisíce lidí čelily persekucím. Děti nepohodlných rodičů nesměly studovat a nemohly najít práci.

Luděk Frýbort v textu uveřejněném na serveru Neviditelný pes podotkl, že ve Venezuele to vypadalo tak nějak podobně. I tam si lidé do čela státu relativně svobodně zvolili socialisty. A ti se teď nehodlají ani náhodou vzdát moci, kterou dostali do rukou. V ulicích venezuelských měst umírají lidé, ale tamní socialistické vládě je to zjevně jedno. Chce zkrátka vládnout.

„Jediným řešením by tak byla ozbrojená intervence ze strany USA, netřeba však darů prorockých k předpovědi, že k ní nedojde. Intervenovat ve prospěch utlačovaných a poslouchat pak ze všech světa stran rozšafné rady a výtky, jak všechno dělá špatně, toho si Amerika užila vícekrát a nečekal bych, že po tom zatouží znovu. Mimochodem, moc dobře se poslouchají připomínky ze Sově… ééé, z putinské Rusi, aby Američany nenapadlo do té venezuelské patálie zasáhnout ozbrojenou mocí. Jako by to nebylo zrovna ruská ozbrojená moc, vtrhnuvší v srpnu 2008 do Gruzie, jelikož moskevskému načálstvu nešlo pod nos, že se tato malá, statečná země vzepřela jeho komandu,“ podotkl Frýbort.

Příklad německých demokratických voleb z roku 1933, příklad relativně svobodných voleb v Československu v roce 1946 a příklad voleb venezuelských ukazuje, že demokracie je dobrý politický systém, ale skrývá v sobě několik problémů. Především předpokládá, že lidé volí své politické představitele s rozvahou a rozumně.

„Odvážil bych se dokonce otázky, může-li být (demokracie) svěřena bez rozmyslu každému; nepředstavuje-li nebezpečnou hračku v rukou někoho, kdo s ní nedovede zacházet. Nakolik lze s ohledem na všelijaké eskapády v čase minulém i v přítomnosti vztáhnout tuto poučku i na lid český, přenechávám ctěnému čtenáři k uvážení,“ napsal k tématu ještě Frýbort.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…