Vepřový řízek, jitrnice, pečeně? V Česku může být konec. „Rok od roku horší.“

26.04.2023 17:55 | Ze sítí

„Jednou se budeme chodit koukat na prase do ZOO,“ aneb počty chovných prasat se snižují – meziročně o 165 tisíc kusů. Podle Agrární komory České republiky jsou na vině vysoké ceny energií i krmných směsí. Chovy prasat podle komory plánuje rušit v budoucnu ještě více zemědělců. Uživatelé facebooku viní vládní koalici i Evropskou unii. Moravský zemědělec Daniel Sterzik vidí problém v úbytku celé infrastruktury v ČR. Ubývají, vepři, vepříny, zootechnici i veterináři…

Vepřový řízek, jitrnice, pečeně? V Česku může být konec. „Rok od roku horší.“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Maso, ilustrační foto

„S prasaty to jde u nás od deseti k pěti,“ informuje Agrární komora České republiky o přetrvávajícím trendu, jenž se týká klesajícího počtu chovaných prasat. Můžou za to i vysoké ceny energií a krmiva. „Prasata totiž vyžadují topení a podobné teploty, jako mají lidé doma. Chovatelé proto buď snižují počty chovných zvířat, nebo rovnou ruší celé vepříny,“ vysvětluje agrární komora ve facebookovém příspěvku.

Zveřejňuje i čísla z Českého statistického úřadu, podle kterého došlo meziročně k výraznému propadu. Počet chovaných prasat klesl o 165 tisíc kusů na 1,329 milionů. Trend má navíc pokračovat i do budoucna: „Vyhlídky nejsou vůbec příznivé. Řada dalších podniků avizuje útlum nebo rovnou rušení chovů. Jestli to takhle půjde dál, jednou se budeme chodit koukat na prase do ZOO,“ varuje komora.

V diskusi pod příspěvkem Agrární komory ČR se k tomuto tématu ostře vyjadřují někteří uživatele facebooku. „Zatím co hospodářských prasat rapidně ubývá, v politice se prasata množí jak myši,“ napsal jeden z nich. Další uživatel dává problém za vinu vládní koalici: „Co byste chtěli od pětidemolice? Naše peníze dají radši do zbraní a Ukrajincům, než aby podpořili domácí chovatele,“ stěžuje si další uživatel.

Objevuje se i názor, že úbytek prasat není problémem vlády premiéra Fialy, ale záměrem Evropské unie. „Tohle není problém nynější vlády. Zemědělství jde do kopru od r. 1989. Ale záměr EU to je. Zničit průmysl, zemědělství atd. Jen proto, abychom byli víc závislí na EU a nemohli nic dělat,“ myslí si uživatel.

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28100 lidí
Své stanovisko k problematice chovu prasat podal pro Parlamentní listy i moravský zemědělec a bloger Daniel Sterzik, známý též jako Vidlák. Ubývá podle něj celá infrastruktura České republiky. „Když ubyde vepříků, ubyde i vepřínů, když ubyde vepřínů, ubyde i zootechniků a veterinářů,“ vysvětluje s tím, že toto všechno přidává na tlaku na výrobce, jelikož se „udrží jen to, co vydělává nejvíce“.

„Já jakožto chovatel přeštických prasat si musím umět všechno udělat sám,“ říká s výčtem všeho, co musí obstarat. Výčet zahrnuje vše od rození prasátek až po rozpoznání příznaků nemocí, jelikož dle Sterzikových slov veterináři „znají jen kočky a psy“. „Rok od roku je to horší a horší,“ konstatuje chovatel.

Varuje také předtím, že se pravděpodobně Česko přibližuje ke stavu, kdy chov prasat bude kritickým pro život. „Přitom zrovna jdeme do doby, kdy rozdíl mezi mít prase a nemít prase bude možná rozdílem mezi slušným životem a bídou,“ usnesl se Sterzik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

po převratu dostalo vše cílený , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusečeněk , 26.04.2023 18:28:23
, smrtící úder, nejen armáda, stát, ekonomika, průmysl, kultura, zdravotnictví, a logicky i zemědělství,prioritou byla ztráta soběstačnosti v potravinách, zrušení světových norem na jídlo, vyvraždila se většina dobytka, prasat, slepic, nejlepší půda se brutálně likviduje fotovaltikou, otrokářskými montovnami, germánskými sklady , markety, pro západ jsme popelnicí, nutí nás žrát hrůzy, které by za husáka nežrali,ani psi, aže bude daleko hůře, jsme denně ujišťováni, za vše mluví šílený propad necikánské porodnosti, obrovský nárust duševních chorob, vražd, sebevražd

|  9 |  0

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…