Věra Čáslavská podpořila Babiše. V zimě psala knížeti: Bůh ti žehnej, štědrý a šlechetný Karle

15.10.2013 14:26

Česká gymnastka Věra Čáslavská vyjádřila v parlamentních volbách svoji podporu hnutí ANO. Ještě před prezidentskými volbami ale výrazně podporovala Karla Schwarzenberga, předsedu TOP 09.

Věra Čáslavská podpořila Babiše. V zimě psala knížeti: Bůh ti žehnej, štědrý a šlechetný Karle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„Budu volit jinou stranu. V té, které jsem dala v posledních volbách svůj hlas, došlo k neodpovědnému a nečistému jednání a v mých očích ztratila důvěru. Budu teď volit nové hnutí, v jehož čele stojí člověk, který něco dokázal, a o němž se domnívám, že by mohlo fungovat ku prospěchu této země a vést ji k prosperitě,“ řekla Věra Čáslavská v anketě deníku Právo.

„Je dobře, že se předčasné volby konají, protože bezvládí, které panuje, by nemělo trvat déle, než je bezpodmínečně nutné. Jsem nenapravitelná optimistka, a tak si myslím, že to, co se stalo, se stát mělo, a nové volby budou pro tuto zemi znamenat nové nadechnutí,“ dodala.

Ještě na začátku roku ale slavná česká olympionička podporovala v prezidentských volbách Karla Schwarzenberga. „Chtěla bych Ti dnes poděkovat třeba za vánoční kapry, co mi od Tebe každý rok nějakou podivnou cestou přistávali na štědrovečerním stole. Byla jsem tehdy ve stavu, kdy jsem nic moc nevnímala, cítila jsem ale jejich poselství: Někdo o mně ví, věří mi, stojí při mně," psala mu tehdy v dopise.

Dotkla se i jeho „nešvaru“, kdy předseda TOP 09 na jednáních usíná. „I v tomhle jsi čitelný - když se mluví zpříma a k věci, nikdy nezavíráš oči," napsala Čáslavská. Vzpomínala i na to, jak štědře Schwarzenberg vyplácel své zaměstnance a děkovala mu za jeho šlechetné charitativní skutky. Na konci dopisu se pak rozloučila slovy: „Bůh ti žehnej, Karle."

Schwarzenberga posléze podporovala i v debatách předcházejícím druhému kolu voleb, kdy proti sobě stál on a nynější prezident Miloš Zeman. Například měla Zemanovi položit otázku za tým Karla Schwarzenberga. Ptala se ho tehdy, jak si srovná se svědomím, že žádal o předvolební podporu KSČM, která se podle ní nikdy nedistancovala od KSČ.

"Sakra, vy jste svoji zlatou medaili věnovala Alexanderu Dubčekovi, to jste ho za člena zločineckého režimu nepovažovala?" odvětil jí tehdy Zeman a dostal odpověď, že ten byl ale představitelem Pražského jara. U Andreje Babiše nyní soud rozhoduje, zda je pravda, že spolupracoval s StB.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…