Veřejnoprávní otesánek, jakého svět neviděl. Německo v úžasu zírá, jak to ředitelka televize roztočila

18.08.2022 19:47 | Kauza

Německo řeší obrovský skandál veřejnoprávní televize, ve kterém létají koncesionářské miliardy a blízké vazby mezi lidmi, kteří se teoreticky mají kontrolovat. ARD byla považována za etalon veřejnoprávního vysílání, teď je její důvěra mezi lidmi naprosto v troskách.

Veřejnoprávní otesánek, jakého svět neviděl. Německo v úžasu zírá, jak to ředitelka televize roztočila
Foto: Vít Hassan
Popisek: Demonstrace, která byla spojena s pietním aktem za oběti útoku v Petrohradě před ruskou ambasádou v Berlíně

Patricie Schlesingerová byla ještě nedávno obdivovanou strážkyní veřejnoprávnosti. Hvězda pořadu Panorama, zahraniční zpravodajka. Teď potupně vyklízí kancelář ředitelky a média ji přirovnávají k orientálně rozmařilé rodině rumunského prezidenta Ceaucesca.

Skandál začal v červnu, když magazín Business Insider poprvé napsal o obchodních aktivitách Schlesingerové a jejího manžela Gerharda Spörla. Jedním z manželových obchodních partnerů měl přitom být předseda představenstva televize, jehož úkolem přitom bylo kontrolovat její hospodaření. Příliš nepřekvapilo, že tuto funkci vykonával velmi laxně a spíš formálně. O dění v centrále televize se teď zajímají orgány činné v trestním řízení.

Nyní Němci dnes a denně dostávají nové informace o čachrech s předraženými pořady nebo zakázkách prodražených na trojnásobek původní ceny- třeba modernizace jednoho regionálního studia za čtvrt milionu euro.

Ředitelka Schlesingerová tomu ale podle všeho naprosto kralovala. Luxusní renovace ředitelského patra v televizi za 1,4 milionu euro, hned dva řidiči služebního vozidla vybaveného masážní sedačkou na míru. Pak se objevilo množství podivných smluv na konzultantské služby a mnohé další věci.

Kromě ní skončili už dva vysocí manažeři televize. V posledních dnech v Německu stejně jako v Česku probíhá handrkování o odtajnění manažerských smluv. Odvolaná ředitelka měla brát 303 000 euro ročně- bez bonusů. Na ty mimochodem paní Schlesingerová zavedla zcela nový systém. V jejím případě se měly pohybovat ve statisících euro.

Nyní několik týdnů ignorovala pozvánky k jednání na poslanecký výbor. V pondělí se po návratu z dovolené objevila na tiskové konferenci, kde své přešlapy spíše bagatelizovala. „Přehlédla jsem pár věcí a je mi to líto,“ uvedla jednašedesátiletá Schlesingerová, která v televizi působila přes třicet let.

Tiskovka ale přinesla i bizarní momenty, třeba když trvala na tom, že proplacení 1150 euro za večeři s berlínskou policejní prezidentkou Barbarou Slowikovou bylo v pořádku, protože u večeře projednávaly pracovní záležitosti (bulvární Bild přinesl podrobnosti o počtu pozvaných hostů, čtyřchodovém menu a značkách konzumovaného vína).

Následně jí byla vypovězena smlouva a teď podle všeho probíhá dohadování o odstupném, na jehož vyplacení paní Schlesingerová trvá.

Do toho všeho veřejnoprávní televize pláče nad nízkou úrovní koncesionářských poplatků a žádá jejich urychlené zvýšení. Takže se lidé začínají ptát.

Kritika se přenesla i k obsahu vysílání. ARD, dlouhodobě považovaná za zlatý standard televizního zpravodajství, ke kterému mnozí v Evropě vzhlíželi, se potýká s fatálním propadem důvěryhodnosti. Jak připomněla MF DNES, celkem 84 procent Němců již v průzkumu vyjádřilo svou neochotu dále platit koncesionářské poplatky. Od roku 2016 tento podíl narostl skoro o 20 procent.

Již dříve se objevily zprávy o vyhraněné politické orientaci zpravodajských redakcí, která se promítá i do obsahu vysílání. Před několika lety průzkum zjistil, že v newsroomu ARD celkem 57 procent redaktorů volí Zelené a dalších 23 procent krajně levicovou Die Linke. CDU, v té době kancléřská strana Angely Merkelové, by se tam ani nedostala do parlamentu- získala by pouhých 2,6 procenta.

I někteří redaktoři se v soukromí měli šokovaně vyjadřovat o tom, jaké názory v redakci zaznívají. Veřejnoprávní redaktoři prý mají skutečně silný pocit poslání měnit svět, ve kterém se ještě navzájem utvrzují.

Na druhou stranu je ARD proslulá svou pomalou reakcí na aktuální dění, třeba loňské katastrofální povodně v Porýní reportovaly z místa soukromé televize dávno předtím, než se rozhoupaly veřejnoprávní štáby. Televize má přitom zaměstnávat 23 tisíc lidí.

Nyní Němci překvapeně zjišťují, na co všechno že šlo 8,4 miliardy eur, co je jejich veřejnoprávní televize stojí.

Když nedávno došlo ke zrušení koncesionářských poplatků ve Francii, ARD to svým divákům raději zatajila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…