Veřejný odpor je tu! Profesoři, novináři, umělci, ekonomové... Podpisy proti Rakušanovi

10.12.2023 4:00 | Zprávy

Desítky osobností včetně matematika Mariana Kechlibara, spisovatele Benjamina Kurase, senátorek Jitky Chalánkové a Daniely Kovářové, politologa Alexandra Tomského, herce Marka Vašuta, zakladatelů Společnosti pro obranu svobody projevu (SOSP) Vlastimila Veselého a Daniela Vávry či několika signatářů Charty 77 se v otevřeném dopise, který byl redakci ParlamentníListy.cz poskytnut, obrací na premiéra Petra Fialu (ODS) a píší mu, že je zneklidňuje „dlouhodobá politizace“ Ministerstva vnitra pod Vítem Rakušanem (STAN). Jmenují, že se Rakušan snaží o omezování svobody slova, přičemž „kroky ministerstva dlouhodobě polarizují společnost a vytváří v ní atmosféru strachu“ a vláda „sklouzává“ k cenzurním praktikám, které tu byly za normalizace.

Veřejný odpor je tu! Profesoři, novináři, umělci, ekonomové... Podpisy proti Rakušanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pravidelné interpelace na premiéra Petra Fialu

Otevřený dopis Společnosti pro obranu svobody projevu (SOSP) pro premiéra Petra Fialu (ODS), podpořený desítkami osobností, podotýká, že kroky ministerstva vnitra „dlouhodobě polarizují společnost a vytváří v ní atmosféru strachu“. „Přibývá indicií, že si vláda, jež se původně přihlásila k odkazu Charty 77, vynucuje jeden politický názor a sklouzává k cenzurním praktikám, které mnozí pamatují z doby normalizace,“ píše se dále v dopisu, který byl předsedovi vlády odeslán v Den lidských práv.

Mezi příklady snahy ministra Víta Rakušana o omezování svobody slova je jmenována metodika krizového informačního týmu (KRIT) zmiňující „anonymizovaný monitoring nálad ve státní a veřejné správě“, „včasnou identifikaci osob“ s cílem „pojmenovat a zostudit“ či „vyšetřování desítek občanů za pouhé názory na zahraniční politiku, které se neshodují s těmi vládními“, přičemž dopis uvádí jako příklad kauzu „kriminalizace učitelky“, která během vyučování zpochybňovala ruské válečné zločiny na Ukrajině.

Osobnosti poukazují, že Rakušan se dopouští také „označování pouhých předpovědí, odlišných výkladů a jiných názorů za dezinformace“, což má dle nich potvrzovat i výroční zpráva Vojenského zpravodajství a zpráva MVČR o extremismu, jež označuje skupiny „nespokojených občanů" za „antisystémové hnutí“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A K ČEMU JE TO DOBRÝ CO TÍM DOKÁŽÍ, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseantek2 , 10.12.2023 8:42:49
Dokud bude Fiala ve vládě a né v kriminále tak si ti fialový zločinci budou dělat co chcou .

|  23 |  0

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

12:54 Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

Můj kanál má více sledujících. Tak vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, proč se krizo…