Větší pravomoci pro NKÚ i budoucnost marihuany. Poslanci dnes budou mít napilno

07.12.2012 6:54

Dnes mají poslanci rozhodnout o novele, která by rozšiřovala pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) a o budoucnousti marihuany. Zákonodárci budou projednávat předlohu k legalizaci rostliny pro léčebné účely. Komunisté se dnes také budou snažit prosadit zrušení stropů u odvodů na zdravotním pojištění.

Větší pravomoci pro NKÚ i budoucnost marihuany. Poslanci dnes budou mít napilno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání sněmovny

Nejvyšší kontrolní úřad zřejmě bude moci prověřovat firmy s vyšším než padesátiprocentním podílem státu, krajů nebo obcí. Výjimkou budou akciové společnosti, jejichž cenné papíry jsou obchodovatelné na burze, tedy ČEZ. Zákon dále předpokládají, že se prověrkové pravomoci NKÚ rozšíří na kraje a obce a také na veřejnoprávní subjekty.

Nyní může úřad kontrolovat jen hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu. V případě krajů a obcí bude moci NKÚ zkoumat jen hospodaření z pohledu zákonnosti, nikoli třeba hospodárnosti. Marihuanu k léčebným účelům by si lidé mohli podle předlohy koupit na elektronický lékařský předpis, aby nebylo možné ji zneužívat. Konopí je možné využívat například při zmírnění příznaků rakoviny, roztroušené sklerózy nebo atopického ekzému.

Nejdříve dovážet, potom pěstovat

Předloha neznamená legalizaci této drogy ani legalizaci pěstování konopí pro léčebné účely doma, jak po tom volají aktivisté. Droga k léčebným účelům by se měla nejprve dovážet. Až po roce budou moci vstoupit na trh domácí pěstitelé, aby měl Státní úřad pro kontrolu léčiv čas na přípravu. Ústav bude například vydávat licence pěstitelům a organizovat výběrové řízení na nákup marihuany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane, čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…