Většina poslanců očkování vítá. SPD razí dobrovolnost. Nezařazení Volný a Bojko jasně proti, ukázal průzkum

22.05.2021 19:58

Na očkování většina poslanců nahlíží pozitivně. Alespoň tak hovoří průzkum redakce iDNES, v němž odpovídali na otázku, zda jsou již očkovaní, plánují to, či očkování naopak odmítají. Většina se již očkovat nechala či se na to v blízké době chystá. Opačný postoj zaujímají především nezařazení poslanci. Hnutí SPD Tomia Okamury je pro dobrovolnost.

Většina poslanců očkování vítá. SPD razí dobrovolnost. Nezařazení Volný a Bojko jasně proti, ukázal průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Šetření redakce probíhalo od 18. do 20. května, dvě stovky poslanců odpovídaly na dotazy: „Jste již naočkován/a či zaregistrován/a k vakcinaci? Případně, plánujete to? A pokud ne, jaké pro to máte důvody?

Výsledky průzkumu odhalily, že na možnost registrace čeká nejvíce pirátů. A to především kvůli nízkému věku. Většina pirátů uvedla, že jakmile bude možnost, zaregistrují se a na očkování půjdou. 

Původní zdroj ZDE

Ve velké míře jsou už naočkováni poslanci z ODS. „Jsem registrován a mám za sebou první dávku očkování. Očkování je důležité, je to jediný účinný způsob, jak porazit covid a vrátit se k normálnímu životu,“ řekl předseda strany Petr Fiala. 

V TOP 09 na registraci kvůli věku čeká Dominik Feri či Markéta Pekarová Adamová. „Jsem již očkovaný. Jakožto třiaosmdesátiletý diabetik jsem už byl na řadě,“ sdělil Karel Schwarzenberg. 

I v KDU-ČSL jsou většinově pro očkování. „V pondělí (17. května, pozn. red.) v 0.35 jsem se registroval coby 40+ a nyní čekám na PIN a termín v očkovacím centru v Pardubicích,“ napsal třeba bývalý předseda strany Marek Výborný.

Pro očkování jsou i někteří Starostové a nezávislí. „Už jsem registrován a čekám na termín,“ uvedl na dotaz Vít Rakušan.

Kdo se naopak staví proti očkování, jsou třeba nezařazení poslanci. „Nejsem blázen, abych se zúčastňoval pokusu na lidech s experimentální genovou terapií a přispíval tímto k superholokaustu,“ reagoval na dotaz Lubomír Volný .

„Registrován nejsem, vakcinovat se nenechám, ani nikdo z mé velké rodiny, i když to bude znamenat, že budeme občany druhé kategorie,“ reagoval další nezařazený poslanec Marian Bojko.

„Očkovat jsem se nenechal, nejsem ani zaregistrovaný a ani to nemám v plánu, jelikož očkování proti covidu-19 je pro tu část populace, která má přirozenou imunitu, zbytečné, a pro všechny lidi by mělo být skutečně dobrovolné bez jakéhokoli nátlaku a bez snah o diskriminaci těch, kteří se nechtějí nechat dobrovolně očkovat, protože to pro mnohé může být velký zásah do rovnováhy organismu,“ uvedl předseda strany Okamura, který pro ParlamentníListy.cz dodal, že i v klubu SPD se někteří poslanci naočkovat nechali a někteří naopak nechtějí. Volba je na každém člověku.

V odpovědích některých řadových poslanců se objevuje důvěra ve vlastní imunitu a vitamíny. „Očkovaný nejsem. O očkování zatím neuvažuji. Pohybuji se v prostředí, kde řada lidí onemocněla. Po více než roce jsem bez příznaků. Udržuji své zdraví sportem, stravou bohatou na vitamíny a pravidelnou saunou,“ uvedl poslanec Jaroslav Holík.

„Nejsem registrovaný, protože vakcínám šitým horkou jehlou nedůvěřuji. Dalším důvodem je, že stávající vakcíny nejsou účinné proti mutacím covidu-19. Čekám tedy na vakcínu, která bude účinná, širokospektrá a bezpečná. Zatím se zásobuji vitamíny, dbám na životosprávu a snažím se posilovat přirozenou imunitu,“ sdělil například Jiří Kobza.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…