Většina pracovníků agentury pro sociální začleňování začne dnes stávkovat

11.05.2015 6:32

Většina pracovníků vládní agentury pro sociální začleňování vstupuje ode dneška do stávky. Pro svou instituci, která spadá pod ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD), žádají nezávislost a samostatnost. Chtějí o tom jednat s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD).

Většina pracovníků agentury pro sociální začleňování začne dnes stávkovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jiří Dienstbier v pořadu Máte slovo

Agentura pro sociální začleňování je jedním z odborů úřadu vlády a je v Dienstbierově sekci pro lidská práva. Působí ve 36 městech a obcích, kde pomáhá řešit problémy s ghetty. Spor mezi pracovníky agentury a ministrem vyvolalo nedávné odvolání jejího šéfa Martina Šimáčka. Neshody se týkají i případné reorganizace či využití evropských peněz a sledování jejich účinnosti při integraci Romů.

Stávku se dnes chystá zahájit 59 ze sedmi desítek zaměstnanců a spolupracovníků agentury. Obávají se, že instituce v nynější podobě a s nynějšími pravidly přestane fungovat a ohrozí to pomoc regionům, v nichž ghetta jsou. Odboráři protest označili za "poslední apel".

Pracovníci a odbory chtějí o situaci a požadavku na autonomii jednat s premiérem. Ten ale před pár dny ministra pro lidská práva podpořil. Řekl, že odbory mají právo protestovat a usilovat o co nejlepší pracovní podmínky, personální rozhodování členů vlády či vysokých úředníků ale nahrazovat nemůžou. Premiér také řekl, že si nemyslí, že by vyčlenění agentury z úřadu vlády a její autonomie byly nutné k efektivnímu fungování a pomoci potřebným.

Dienstbier už dřív řekl, že by agentura měla posílit a měla by mít stovku pracovníků. Působit by měli v sedmi desítkách měst. Do roku 2020 by se na sociální začleňování mohlo z evropských fondů využít kolem deseti miliard korun.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…