Většina pracovníků agentury pro začleňování začala dnes stávkovat

11.05.2015 11:00

Většina pracovníků vládní agentury pro sociální začleňování vstoupila dnes do stávky. Zapojilo se do ní 59 ze sedmi desítek zaměstnanců a spolupracovníků, tedy 88 procent. Usilují o samostatnost své instituce a nezávislost na ministrovi pro lidská práva Jiřím Dienstbierovi (ČSSD), pod jehož úřad agentura spadá. Chtějí o tom jednat s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Zatím od něj reakci nemají.

Většina pracovníků agentury pro začleňování začala dnes stávkovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Šimáček

„Stále doufáme v jednání s předsedou vlády. Situace trvá už čtvrtý týden a je bez výsledku. Nic se neposunulo kupředu,“ řekla ČTK Lucie Macků, která v agentuře pracuje jako expertka na vzdělávání.

Agentura pro sociální začleňování je jedním z odborů úřadu vlády a je v Dienstbierově sekci pro lidská práva. Působí ve 36 městech a obcích, kde pomáhá řešit problémy s ghetty. Spor mezi pracovníky agentury a ministrem vyvolalo nedávné odvolání jejího šéfa Martina Šimáčka. Neshody se týkají i případné reorganizace či využití evropských peněz a sledování jejich účinnosti při integraci Romů.

Stávkující se obávají toho, že po odvolání vedení a po připravovaných změnách kvůli služebnímu zákonu agentura přestane v nynější podobě fungovat. Podle nich by to mohlo ohrozit pomoc regionům s ghetty i čerpání evropských peněz.

Podle Dienstbiera není možné autonomie agentury dosáhnout stávkou. ČTK už dříve řekl, že by vznik nového úřadu musel upravit zákon. Dodal, že pochybuje o tom, že by pro to ve vládě a v Parlamentu byla politická vůle. Míní, že z agentury nelze vytvořit ani samostatnou státní příspěvkovou organizaci. Nebylo by prý možné na ni získat peníze z EU, za něž funguje.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Střelba, atentát. To přichází od těch „lepších“. To my, „dezoláti“, neděláme. Petrov udeřil

16:25 Střelba, atentát. To přichází od těch „lepších“. To my, „dezoláti“, neděláme. Petrov udeřil

Hudebník, pedagog, manažer a konzultant Vadim Petrov byl hostem Alex Mynářové v pořadu Podtrženo, se…