Vězeňský vychovatel kandidoval za KSČM, ta ve volbách mezi jeho svěřenci vládla. Teď ho budou vyšetřovat

12.11.2017 11:52

Ve Všehrdech na Chomutovsku vyhrála volby KSČM, komunisté v malé obci brali více než třiatřicet procent hlasů. Valnou většinu čtyř stovek voličů přitom tvoří trestanci z tamější věznice. Pro vychovatele z káznice Jaroslava Kohouta a současně kandidáta KSČM má však triumf komunistů hořkou příchuť, do sněmovny nepronikl a navíc ho nyní stíhá inspekce kvůli zneužití pravomoci.

Vězeňský vychovatel kandidoval za KSČM, ta ve volbách mezi jeho svěřenci vládla. Teď ho budou vyšetřovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vězení, ilustrační foto

Jaroslav Kohout šel do boje o Poslaneckou sněmovnu na kandidátce KSČM v Ústeckém kraji ze čtvrtého místa. Více než rok působí jako vychovatel ve všehrdské věznici. Možná i jeho dobré jméno mezi trestanci mu pomohlo k tomu, že komunisté dostali v obci třetinu hlasů. Většina z nich vzešla od vězňů. Poslancem se ale nestal a necelé dva týdny po volbách si převzal obvinění.

„Zaměstnanci je kladeno za vinu, že v rozporu s právními předpisy věznice vnášel pro odsouzené určité předměty do věznice,“ sdělil serveru Lidovky.cz dozorující státní zástupce Radek Bělor k vyšetřování, na které upozornil kvůli zneužití pravomoci úřední osoby právě Kohouta. 

Obvinění se mu dostalo do ruky druhého listopadu. Co měl vězňům do cely pašovat, odmítl žalobce upřesnit. Inspekce zatím navzdory úspěchu KSČM mezi všehrdskými voliči zatím nemá poznatky, že by trestancům pronášel věci za účelem získat si jejich náklonnost právě při klání o Poslaneckou sněmovnu.

„Případné politické angažování trestně stíhaného nikterak nesouvisí s tím, co je mu kladeno za vinu,“ poznamenal žalobce Bělor. Ještě než se vyjevila identita stíhaného, poslal ho soud poslal do vazby. Kohout však v cele nesedí. „Stíhání obviněného občanského zaměstnance Věznice Všehrdy probíhá na svobodě,“ potvrdila mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Nyní Kohout na druhou stranu nemůže chodit do práce. Vedení věznice mu to kvůli vyšetřování zakázalo. „Bylo mu předáno rozhodnutí ředitele věznice o zákazu vstupu do věznice, kdy zaměstnanci byly stanoveny překážky v práci na straně zaměstnavatele až do odvolání.“

Stranické špičky KSČM v regionu chtějí počkat, až se k případu uvolní více informací. „Poslal mi esemsku, že to není pravda. Pokud by to ale byla pravda, bylo by to nepříjemné,“ sdělil serveru Lidovky.cz šéf KSČM v Ústeckém kraji Oldřich Bubeníček. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…