Vězni budou mít hlad, my všichni jim musíme přispět, zaznělo v Partii

13.05.2012 11:50

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Otázky domácího vězení, chybějících peněz do věznic a samozřejmě také smysl plné délky trestu rozebíral v nedělní Partii na Primě ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Velmi mlčenlivým soupeřem mu byl předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

Vězni budou mít hlad, my všichni jim musíme přispět, zaznělo v Partii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Situace v resortu spravedlnosti nebyla podceněna, a to ani ve chvíli, kdy hrozí nedostatek míst a dokonce i jídla pro odsouzené, zaznělo v nedělní Partii. Na přímý dotaz moderátora, kdy bude situace vyřešena, se však odpověď nenašla. "Nebudu předjímat své bilaterální rozhovory," reagoval Pospíšil, který tak novináře a diváky odkázal na svou schůzku jak s premiérem Nečasem, tak s ministrem financí Kalouskem. Žádná zásadní krize však podle místopředsedy ODS nehrozí.

Šéf klubu poslanců ČSSD Jeroným Tejc celou situaci nechápal. "Pokud někdo říká, že se to nedalo předvídat, pak neříká pravdu," sdělil Tejc kulantně fakt, že Pospíšil podle něho lhal. "Já vás chápu, jste opoziční poslanec," hájil se podrážděně Pospíšil.

"Ministr spravedlnosti je vynikající mluvčí všeho a všech," říká pro ParlamentníListy.cz analytik Břetislav Polách. "Všímám si toho už delší dobu, Pospíšil má hned několik věcí, které striktně dodržuje. Nikdy nepředjímá a vždy je zcela loajální premiéru Nečasovi. Spolu s tím se prakticky nikdy nepouští do konfliktů s ostatními členy vlády," doplnil Polách. "Jeroným Tejc působil spíše jako ozdoba na stromě. Moc toho neřekl, pouze se odkazoval, neboli klasická opoziční rétorika. Ta popisuje, že je vše špatně a mělo by se s tím něco dělat. Pospíšil měl alespoň jasná čísla a dalo se v nich orientovat," uzavírá Polách.

Ona jedna miliarda, kterou resort Jiřího Pospíšila hledá, podle opozičního poslance Tejce vydrží sotva do konce roku. "Je to plýtvání," uvedl. Moderátor Jan Punčochář následně dodal, že si za své předvídavé chování zástupci sociální demokracie jistě připíšou tmavý puntík, čemuž se výjimečně zasmál i ministr spravedlnosti.

Konkrétní debata ale i nadále pokračovala v mantinelech, do nichž se zabořil zřejmě každý posluchač. Jiří Pospíšil hovořil o miliardě, která je nutná k setrvání dobrého stavu v justici, moderátor citoval ministra financí, který říká, že ve vězeňství pracuje přespříliš lidí a ministr Pospíšil namítal, že na dva odsouzené připadá jeden zaměstnanec a nezávislé soudy stěží přestanou pomaleji soudit, protože nebude místo v celách. Pokud by se však peníze nenašly, podle moderátora hrozí vězňům dokonce hlad.

"Jiří Pospíšil se umí dobře naštvat, ale jeho vystupování se mi skutečně líbí. On, ač je rozzlobený anebo mírně vytočený, vždycky argumentuje nesmírně věcně a korektně," upozornil pro ParlamentníListy.cz analytik Polách. "Jak jsem už řekl, všímám si zásad, které neporušuje, a zároveň musím upozornit, že jeho majestátná gesta s nataženou paží a podobně patří do ranku zkušených politiků," doplňuje Polách.

O čem se hovořilo krátce: exekuce

Exekutoři odmítají, že by naléhali na dlužníky v osobním bankrotu, aby jim platili nad rámec splátkového kalendáře. Prý pouze zablokují majetek, aby se ho dlužník nepokusil skrýt před věřitelem. "Tato tvrzení považuji za alarmující důsledek scestného výkladu povinných (dlužníků), kteří neznají principy exekučního řízení a insolvenčního zákona. My naopak oddlužení doporučujeme, jako jeden z možných vhodných způsobů řešení situace povinných,“ řekla mluvčí Exekutorské komory Petra Báčová.

Anketa

Mají mít vězni stejné podmínky jako pracující?

hlasovalo: 1002 lidí
K tématu exekucí se před několika dny vyjádřil také platformista hnutí LIDEM Viktor Paggio. Územní sloučení exekucí a exekutorů, notářské sepsání exekutorského zápisu, sloučení několika pohledávek pod deset tisíc korun do jedné, snížení odměn exekutorů a advokátů a především - povinnost informovat dlužníka, že vůbec dluží. To jsou věci, které prosazuje poslanec Viktor Paggio.

Ten je přesvědčen, že současné pravomoci exekutorů musí stát omezit. Exekutorská komora, která by měla podle svého statutu dbát na stavovskou čest a čistotu profese, podle něj nefunguje tak, jak by měla, a musí proto zasáhnout stát. "Bohužel, milion exekucí nás přesvědčuje o tom, že něco není v pořádku,“ řekl pro Parlamentnilisty.cz Paggio. Do Ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny (ÚPV), který projednává i změny exekučního řádu, proto přišel se čtyřmi návrhy.

"Za prvé jsem přesvědčen, že by věřitel měl vědět o tom, že vůbec dluží, což dnes vůbec není samozřejmostí. V řadě případů se pak z malé částky stává velký dluh,“ říká Paggio. V tomto svém požadavku ve výboru uspěl. Nově tak, pokud dlužník nebude věřitelem vyzván k uhrazení dluhu předžalobní výzvou, nebude si moct exekutor účtovat své náklady řízení. „Je tu tím pádem motivace k tomu, aby se dlužník o dluhu dověděl,“ dodal Paggio.

A nakonec: Na majetek europoslance za KSČM Miloslava Ransdorfa byla v březnu uvalena exekuce a nemůže s ním až do vyrovnání několikamilionového dluhu nakládat. Europoslanec s bezmála půlmilionovým platem odmítal léta splatit dluh 700.000 korun. Dluh se proto vyšplhal na miliony. Soudní exekutor Kamil Košina potvrdil, že byl soudem vedením exekuce pověřen.

Ransdorf samozřejmě není sám. Jak ParlamentnímListům.cz řekl jeden z pražských exekutorů: "V současné době dochází k nárůstu. Minulý rok jich bylo nařízeno 936 tisíc.  Vysvětlujeme si to tím, že o finanční krizi se mluvilo v minulých letech, ale než dojde k nařízení exekuce, chvíli to trvá. Naplno se to proto projevilo až loni a letošek asi bude rekordní. K tomu je však třeba dodat, že někteří lidé na sobě mají desítky exekucí. Registrujeme dlužníka i se 135 exekucemi."

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…