Vicepremiér Havlíček čelil Tvarůžkové: Vy jste ministr a nevěříte vyšetřujícím orgánům?

13.05.2019 20:50

Hostem pondělního pořadu Interview na ČT24 byl ministr průmyslu a obchodu a vicepremiér pro hospodářství Karel Havlíček (nestr. za ANO). Moderátorka Zuzana Tvarůžková se ho ptala například na jeho priority či na názor na Babišovu politiku.

Vicepremiér Havlíček čelil Tvarůžkové: Vy jste ministr a nevěříte vyšetřujícím orgánům?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček

O tom, že má být právě Havlíček ministrem průmyslu a obchodu, jej prý přesvědčil sám premiér Andrej Babiš. „Do určité míry to byl i důsledek naší spolupráce v posledním roce,“ řekl na úvod a upřesnil, že působil jako místopředseda Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace, kde je Babiš předsedou. „Zde jsme dosáhli slušných a nejzajímavějších výsledků a začali jsme naši zemi prosazovat jako zemi budoucnosti i v zahraničí,“ podotkl.

Do určité míry tím ve svých 50 letech z velké části změnil svůj život, jelikož předtím třicet let podnikal. „Dvacet let jsem vedl Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR. To vše jsem opustil a nejen fiktivně, opustil jsem i představenstvo a vedení,“ upřesnil.

I díky tomu mu prý Babišův politický styl vyhovuje. „Je to manažerský a výsledkově orientovaný člověk, který jde rychle k věci. Respektuje určitý názor za předpokladu, že se plní společné výsledky. To je styl, který mi velmi vyhovuje,“ pochvaloval si Havlíček. „Rozumíme si tedy i lidsky a v každém případě manažersky. To je nejzákladnější předpoklad pro to, aby ta spolupráce mohla fungovat,“ podotkl.

Tvarůžkovou zajímalo, do jaké míry ministr Havlíček coby člověk, který měl k podnikatelům a živnostníkům velmi blízko, souzní s heslem: Stát lze řídit jako firmu. „Všechno se nedá aplikovat na stát. Některé apekty však ano, minimálně třeba aspekt řádného hospodáře. Tedy aspekt toho, aby se šetřilo a vybíraly se adekvátně osoby, které odpovídají za určitý výsledek, a spělo se tak ke strategické vizi a někam jsme se posunuli,“ myslí si Havlíček.

V čem se musí prý stát řídit jinak, je například propouštění. „Zatímco ve firmě, když vám nevyhovují zaměstnanci, tak je můžete propustit, ve státě ne,“ uvedl. Tvarůžková oponovala, že částečně se to dá udělat úplně stejně, když nevyhovují ministři. „Částečně se to dá, i ministři jsou manažeři. Pokud premiér vnímá, že něco nesedí, má právo je vyměnit,“ dal moderátorce nakonec za pravdu ministr. „Ani na chvíli jste nezaváhal vzít nabídku od člověka, který je trestně stíhaný za podezření ze spáchání dotačního podvodu?“ zajímala se dál Tvarůžková a dodala, že část veřejnosti Babišovy kroky ostře kritizuje. „A část veřejnosti má zase jiný názor,“ hájil Babiše ministr a zdůraznil, že on ctí presumpci neviny. „Než padne rozhodnutí a dokud nebude odsouzen finálním soudem, měl by být považován za nevinného, ještě v kauze, která je do určité míry politicko-ekonomická,“ míní Havlíček.

Trestní stíhání pochází z doby, kdy Babiš ještě nebyl politikem, moderátorka se proto podivovala nad tím, že Havlíček označuje kauzu za politicko-ekonomickou. „Celá ta kauza se ale otevřela, když už politikem byl, a ještě měsíc před volbami. Kdyby jím nebyl, tak by se možná nikdy neotevřela,“ uvedl Havlíček, proč v ní politický aspekt spatřuje. „Z technických důvodů víme, že když se to otevře měsíc před volbami, tak to není úplně nejšťastnější. Jsou indicie, že to mohlo být politicky motivováno,“ shrnul.

„Dokud tedy v této věci nerozhodne nezávislý soud, neměl by se brát tolik zřetel na názor politických oponentů,“ dodal ministr.

„Vy jste ministr vlády a říkáte, že by něco mohlo být politicky motivováno?“ divila se dál Tvarůžková, podle které to nemusí vznášet důvěru k vyšetřovacím orgánům, případně státnímu zastupitelství. „Není to protitlak z řad vládního činitele? Neměl by se politik držet dál od takových výroků?“ dodala. Podle Havlíčka je Babišova reakce o tom, že je to politicky motivováno, i jistým způsobem obrany. „Má to těžké, opozice toho využívá, používá to jako své argumenty. O tom, zda je, či není někdo vinen, opravdu nemůže rozhodovat politický oponent ani média,“ zdůraznil Havlíček.

„Tohle pro mě nebyla žádná bariéra pro to, abych s Babišem nemohl spolupracovat. Vidím, jak hájí zájmy České republiky a kam směřuje. Jsem přesvědčen, že má vláda dobré výsledky, a pokud vydrží do konce, je šance ty výsledky dohrát do konce,“ věří nový ministr průmyslu a obchodu.

Na otázku, zda mu nevadí dohoda s komunisty, kteří vládu tolerují a podporují, odvětil, že se komunisté zrušili a jsou regulérní parlamentní stranou. „Začátkem 90. let se mělo udělat, že se ta strana měla úplně vygumovat z povrchu zemského, pak bychom se o tom ani nebavili. Já prostě nabídku kvůli tomu neodmítl, beru to jako fakt. Já jsem šel do toho s tím, že budu realizovat odborné aktivity a náležitosti spojené s průmyslem, energetikou, inovacemi, výzkumem. Maximálně zodpovědně a profesionálně budu tu práci vykonávat,“ řekl s tím, že je připraven na jakoukoli kritiku.

Do čela resortu průmyslu a obchodu nastoupil Havlíček v době, kdy se Babiš rozhodl také vyměnit ministra spravedlnosti. Podle svých slov to ale nepovažuje za taktizování ze strany stíhaného premiéra. „To by potom nemohl dělat nic. Zodpovídá za vládu a měl právo dotyčného vyměnit. Paní ministryně Marie Benešová je známa svou odbornou erudicí. Je to silná osobnost a dává určitou míru garance toho, že nezneužije svého postavení,“ sdělil Havlíček.

Prozradil, co by si přál, aby po něm jakožto ministrovi průmyslu a obchodu zůstalo. „Rád bych, aby se nám s paní vicepremiérkou Schillerovou a panem premiérem podařilo jasně vytyčit hospodářskou strategii, která této zemi chybí, nemělo by to být nic složitého, ale musí jasně ukázat, v jaké fázi budou v několika letech průmysl, energetika, ale také stavebnictví a nové technologie,“ řekl a dodal, že na to musí Česko začít připravovat celou infrastrukturu a systém.

reklama

autor: nab

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…