Vídeňský kongres k Sýrii. Neuvěřitelné, jací rivalové se posadili vedle sebe

30.10.2015 19:09

Dnes došlo k historické události. Ve Vídni se konal kongres sedmnácti zemí, jež se rozhodly projednat budoucnost Sýrie. A bok po boku seděli i odvěcí nepřátelé jako Saúdská Arábie a Írán, Rusko a USA. Bylo na čase přehodnotit přístup a postavit se krizi čelem. Informuje The Telegraph.

Vídeňský kongres k Sýrii. Neuvěřitelné, jací rivalové se posadili vedle sebe
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Dnes se sešly všechny mocnosti, které mají zájem na dění v Sýrii. A ke stolu ve Vídni tak zasedlo i několik odvěkých soků, jakými jsou Írán a Saúdská Arábie, což je situace opravdu nevídaná.

Celkem se jednání účastnili zástupci sedmnácti zemí, z nichž každá nahlíží na syrský konflikt optikou vlastních zájmů. Dají se však rámcově rozdělit na Ruskem vedenou koalici, jež podporuje režim Bašára Asada, a západní mocnosti, které stojí za syrskou opozicí.

Ty však byly nuceny k přehodnocení dosavadního stanoviska. Nastala totiž situace, kdy se nemohou dále rozhodovat bez přítomnosti Ruska, jako tomu bylo ještě donedávna, jelikož to si svým přístupem získalo exkluzivní vyjednávací pozici. A nyní vedle sebe sedí ministr zahraničí USA John Kerry a ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Zcela přirozeně.

Přestože se země sešly, panuje mezi nimi základní rozpor. Tím je budoucnost syrského prezidenta Bašára Asada. Evropa a USA spolu se Saúdy jej chtějí pryč, zatímco Írán a Rusko si zakládají na tom, že zůstane, minimálně po dobu přechodného období. Jeho délka však má být předmětem dnešních diskusí.

Britský ministr zahraničí Philip Hammond se při příjezdu na konferenci vyjádřil, že není vhodné mít přehnaná očekávání. „Sešli jsme se dnes zde, abychom zjistili, zda existuje možnost nějakého vzájemného sblížení mezi rusko-íránskou pozicí na jedné straně a pozicí většiny ostatních zemí na straně druhé,“ uvedl Hammond.

V soukromí však účastníci potvrdili, že nejde o první krok na cestě za řešením, nýbrž jen o pokrok správným směrem. „Už jen ta skutečnost, že všechny země se zájmy v Sýrii sedí u jednoho stolu, je vnímána jako úspěch sama za sebe.“

Saúdská Arábie je ostře proti spolupráci s Íránem a donedávna její postoje sdílely i USA a Velká Británie, ty si však uvědomují, že bez Íránu, a tudíž bez Ruska se v současnosti konflikt v Sýrii nepohne správným směrem. Saúdové tak podlehli západnímu tlaku a sedí s Íránci u jednoho stolu. Stále však tvrdí, že Asad musí jít. Saúdský ministr zahraničí zároveň potvrdil, že nezávisle na probíhajících jednáních budou Saúdové stále vyzbrojovat a podporovat protiasadovskou opozici.

V průběhu jednání došlo k útokům v Damašku, za kterými údajně stojí prezident Bašár Asad. Při raketových útocích v hustě obydlené části města Douma přišlo o život 40 lidí a dalších 200 bylo zraněno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…