Video, za které se smáli Fialovi: „Jen začátek,“ slíbil jeho poradce. A udeřil na potravináře

09.11.2023 21:50 | Monitoring

Premiér vytáhl do boje proti drahým potravinám v Česku. Ekonom a poradce premiéra Štěpán Křeček v pořadu Interview ČT24 je přesvědčen, že Fialovo (ODS) video o lepších a levnějších potravinách v Německu bude efektivní a připraví dobrou půdu k vyjednávání o cenách potravin, které chce vládní kabinet dostat na úroveň běžnou u našich zahraničních sousedů. Premiérův průzkum je podle ekonoma mnohem vypovídající o situaci na trhu než ten od antimonopolního úřadu.

Video, za které se smáli Fialovi: „Jen začátek,“ slíbil jeho poradce. A udeřil na potravináře
Foto: ČT24
Popisek: Ekonom a poradce premiéra Štěpán Křeček

Velkou pozornost v uplynulých dnech vzbudilo video předsedy vlády Petra Fialy (ODS) o srovnání nákupu potravin v Německu a v Česku. Osobně se vydal na nákup do obchodních řetězců v Německu a v ČR. Nakupoval běžné potraviny a v souhrnu oznámil, že jej v Německu stál nákup necelých dvacet eur, tedy asi 500 korun. V Česku ho stejný nákup stál o 60 korun více. „Prakticky totožné výrobky od stejných výrobců jsou v ČR dražší. Navíc se zdá, že v Německu mají větší balení,“ řekl.

Následně Křeček k této kampani dodal: „Víte, ono je opravdu neférové, když mají Češi menší mzdy než Němci, ale zároveň musejí za stejné produkty platit více peněz. Mnohdy ty produkty mají i menší balení a jiné složení, to považuji za skandální,“ uvedl ekonom ke srovnávacímu nákupu premiéra s tím, že je rád, že toto téma Fiala zvedá.

Anketa

Je srovnání Petra Fialy s Milošem Jakešem přehnané?

3%
95%
hlasovalo: 22006 lidí
Video a jeho forma vyvolalo v české společnosti pozdvižení, ale také notnou dávku posměchu. Přesto Křeček věří, že Fialův příspěvek bude efektivní: „Pro jednání, která se připravují, je důležité si připravit nějaké předpolí, tak abychom skutečně upozornili na ten problém,“ řekl ekonom. Videem to podle jeho slov rozhodně nekončí: „Důležité je, aby se skutečně něco změnilo. V minulosti se to již tím částečným tlakem podařilo. Musí se zakročit a jsem rád, že pan premiér téma zvedl a bude jednat s mezinárodními korporacemi,“ zopakoval v pořadu Interview ČT24.

Připomněl i Fialovo jednání s obchody a potravináři, díky kterému by ceny potravin mohly klesnout: „Pan premiér se již v minulosti setkal jak se zemědělci, tak  potravináři, tak i obchodními řetězci. Například v rámci těchto jednání slíbily obchodní řetězce, že snížení DPH na potraviny se skutečně promítne do koncových cen. Je to slib, my to samozřejmě budeme kontrolovat a uvidíme, co se stane v lednu. Až naběhnou nové sazby. Je třeba ale jednat i s mezinárodními korporacemi, které si z nás dělají druhořadé zákazníky, a vypadá to, že jim to prochází,“ řekl Křeček.

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31658 lidí
„Samozřejmě ale nejsem naivní a chápu, že zahraniční korporace nebudou chtít snižovat ze svých zisků, ale když ten tlak uděláme skutečně velký a i třeba na úrovni EU budeme to téma zvedat, tak jsem přesvědčen, že se náprava může stát podobně jako v minulosti u složení výrobků,“ věří Křeček.

Problém podle poradce premiéra je také v tom, že v Česku nefunguje dokonalý trh pracující ve prospěch konzumenta, některé firmy se chovají nekorektně a není zde dostatečná konkurence. Zároveň však Úřad na ochranu hospodářské soutěže ve své zprávě z května říká, že na žádné úrovni segmentu trhu úřad neshledal ani neobdržel zásadní indicie nasvědčující existenci zakázané kartelové dohody a na žádném z trhů nebylo shledáno, že by existoval soutěžitel v dominantním postavení.

Křeček zdůraznil, že antimonopolní úřad funguje laxně a mnohem větší váhu má kontrolní nákup, který dělal premiér Petr Fiala. „Musím říct, že ten průzkum, který udělal antimonopolní úřad, považuji za značně povrchní. Zkoumali jen malou část celého toho trhu. Už jenom z toho kontrolního nákupu pana premiéra jasně vyplynulo, že tady v Česku to u některých výrobků nefunguje správně a je potřeba sjednat nápravu,“ pokračoval Křeček.

Opřel se především do potravinářů, kteří zneužívají období krize: „Někteří potravináři enormně zdražili, a přitom vykázali rekordní zisky. Ukazuje se, že nezdražovali, protože by jim vzrostly tak výrazně náklady, ale proto, že věděli, že si to mohou dovolit.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jestli, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusejipi , 10.11.2023 5:45:54
má Fijala poradce této úrovně, tak to jeho voličům přeji. Třeba pochopí a vystřízliví.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…