Vidět Klause, jak se poutá k bagru a umřít, přeje si Bobek

12.08.2010 18:51

Zpěvák Pavel Bobek byl dobrým kamarádem architekta Jana Kaplického, jehož „chobotnice“ měla plnit funkci Národní knihovny. Stále lituje, že stavba nevznikla a s úsměvem říká, že by rád viděl prezidenta Václava Klause, jak se na protest proti její stavbě poutá k bagru.

Vidět Klause, jak se poutá k bagru a umřít, přeje si Bobek

Nedávno zesnulý architekt Jan Kaplický nechal České republice dilema v otázce podoby Národní knihovny. Jeho návrh, který vstoupil do dějin pod názvy Kaplického blob nebo chobotnice, vyvolal bouřlivé reakce.

Zatímco jedni chobotnici chválili do nebes za její kreativitu a originálnost, druzí ji zatracovali jako ohavnost a nevkusnost. Kaplického blob měl stát na pražské Letné a mnohým kritikům také vadilo, že by rušil historické panorama Prahy.

Vidět Klause připoutaného k bagru a pak můžu umřít

Zpěvák Pavel Bobek byl s Janem Kaplickým kamarád. Společně studovali architekturu a Pavel Bobek velmi podporoval jeho návrh Národní knihovny. Jako jeden z mála se nebál říci, že Kaplického pošpinil také český prezident Václav Klaus.

Bobek lituje toho, že Kaplický svůj projekt nemohl uskutečnit. „Chtěl bych vidět Václava Klause, jak se poutá k bagru," říká se smíchem. „Pak bych mohl umřít," dodal zpěvák a architekt v pořadu Impulsy Václava Moravce.

Prezident totiž uvedl, že pokud by se měla Kaplického knihovna postavit, sám se připoutá k bagru, aby tomu zabránil. Nový ministr kultury Jiří Besser se podle svých vyjádření její stavbě nebrání. „Blob se mi libí, ale nelíbí se mi jeho umístění. Tohle je ale částečně věc hlavního města Prahy, uvidíme tedy, co bude po komunálních volbách," uvedl Besser.

Více:

Kaplického chobotnice je znovu ve hře. Blíží se volby

Exšéf knihovny: Nová budova musí stát, nejlépe Kaplického

Kaplického chobotnička? Proč ne, říká Besser

Fotokoláž: rep

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…