Viktor Orbán navržen do funkce místo von der Leyenové

23.05.2024 11:43 | Zprávy

„FPÖ chce radikální změnu kurzu směrem k EU, která zajistí mír, svobodu a prosperitu pro občany Evropy!“ požaduje od eurovoleb Rakouská svobodná strana (FPÖ). Touto změnou kurzu by dle vedoucího kandidáta strany, Haralda Vilimského, mohl být i maďarský premiér Viktor Orbán v čele Evropské komise. Evropě by prospěl.

Viktor Orbán navržen do funkce místo von der Leyenové
Foto: Repro Youtube
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Svobodná strana Rakouska (Freiheitliche Partei Österreichs, FPÖ) je orientovaná na vlastenecké rakouské politické síly a dává důraz na historii a tradice Rakouska. Do voleb do Evropského parlamentu, kde je strana součástí frakce ID – Identita a demokracie – jde strana s heslem Zastavit šílenství EU a požaduje navrácení pravomocí z Bruselu národním státům a více přímé demokracie.

Zasazuje se též o snížení pravomocí Evropského parlamentu i Evropské komise a hlavní prioritou Evropské unie by tak mělo být snížení byrokracie. „FPÖ chce radikální změnu kurzu směrem k EU, která zajistí mír, svobodu a prosperitu pro občany Evropy!“ uvádí rakouská Svobodná strana.

Vedoucí kandidát FPÖ do Evropského parlamentu Harald Vilimsky v nedávném rozhovoru uvedl, že v čele Evropské komise by se straně líbil maďarský předseda vlády Viktor Orbán.

„Věřím, že by Evropě prospěl,“ řekl Vilimsky. „Je protikladem celého establishmentu EU. Je garantem toho, že nelegální migrace takové intenzity není možná.“

Odmítl však, že by přáním FPÖ bylo vystoupení z Evropské unie. „Chceme pouze vyměnit lidi, protože přinášejí špatný obsah. Chceme Evropskou unii zefektivnit, chceme vrátit kompetence zpět do parlamentů členských zemí, abychom měli opět více přímé demokracie.“

Vilimsky také popřel, že by jeho strana chtěla zrušit přímé volby do Evropského parlamentu. „Nevím o tom, že bych se pro to vyslovil,“ řekl. V únoru však po příslušném Orbánově návrhu prohlásil, že to „rozhodně stojí za zvážení“, uvádí rakouský deník Kronen Zeitung.

Rakouský politik se také nedávno zastal Maďarska, když Ukrajina požadovala uvalení sankcí. Ekonomický poradce ukrajinského prezidenta Oleg Ustenko v rozhovoru požadoval pozastavení vyplácení dalších finančních prostředků EU Maďarsku, protože Maďarsko uzavřelo dohodu o dodávkách plynu s ruským Gazpromem.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To by bylo pro Evropu dobré ............., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVierka , 23.05.2024 12:20:27
kdyby do vedení EU nebyly dosazeny loutky a marionety. Vracel by se postupně do Únie zdravý rozum a bylo by méně agitek za pitomostě . EU by také nevyhazovala tak obrovské sumy na propagandu sebe sama a na pochybné projekty, které nepřinášejí žádný efekt a navíc Evropě - Evropanům škodí.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Komik Fiala v sovětském vtipu. Pánové, už stačilo, vzkazuje Vyskočil

7:04 Komik Fiala v sovětském vtipu. Pánové, už stačilo, vzkazuje Vyskočil

NEDĚLNÍ RÁNO S IVANEM VYSKOČILEM „Kroky téhle destrukční, arogantní, nesvéprávné a cizími mocnostmi …