Vítači imigrantů, Putin z vás má neuvěřitelnou radost. Tímto textem britský The Guardian Jana Čulíka nepotěšil

08.02.2016 19:38

Komentátor britského levicového deníku The Guardian Nick Cohen kritizuje liberály za jejich přístup k tématu přistěhovalecké politiky a uprchlíkům. Tím, že označují své odpůrce plošně za „nácky“ a nechtějí vidět rozdíly mezi ekonomickými migranty a skutečnými uprchlíky, vše pouze komplikují.

Vítači imigrantů, Putin z vás má neuvěřitelnou radost. Tímto textem britský The Guardian Jana Čulíka nepotěšil
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kresby na stěně

Cohen soudí, že i kdyby se syrský konflikt vyřešil třeba hned zítra, stovky tisíc uprchlíků mířících na evropský kontinent se stejně nezastaví a budou pokračovat ve své cestě za lepším životem. „Vloni přišlo do Evropy 1,2 milionů migrantů. Minulý týden Mezinárodní organizace pro migraci oznámila, že v lednu dorazilo po moři dalších 67 000 migrantů. A to přitom máme zimu, která by mnohé z nich měla odradit. Jejich počet tedy zcela jistě opět poroste,“ píše Cohen a poukazuje na chystanou ofenzivu syrského prezidenta a ruských sil u Aleppa. „Hrozí, že ze svých domovů budou prchat další desítky tisíc lidí,“ konstatuje britský komentátor v deníku The Guardian. Ten přitom obvykle imigranty hájil a jeho texty často přebíraly například Britské listy Jana Čulíka.

Západ podle Cohena hluboce selhal, když nedokázal přijít s ucelenou strategií, která by vyřešila konflikt v Sýrii. „Putin musí mít radost, když vidí, jak vojska Asada ženou na území Evropské unie další migranty a ohrožují tak fungování principu volného pohybu osob. S nemenším uspokojením jistě sleduje převzetí labouristické strany levicovým křídlem v čele s Jeremy Corbynem. Ty z lásky k ruskému imperialismu ani nenapadne, aby snad někdy Rusko kritizovali. Putin se teď jistě musí kochat nad tím, jak se šíří strach z uprchlíků. Silvestrovské události v Kolíně nad Rýnem přinesly strach ze sexuálního obtěžování. Politicky naivní a špatné rozhodnutí německé a švédské vlády zakrýt tyto zločiny jednotlivých migrantů udělalo ze všech uprchlíků sexuální predátory,“ zlobí se Cohen.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

„Teroristické útoky v Paříži přenesly obavy na celý evropský kontinent. V důsledku toho zaznamenaly posílení svých preferencí krajně pravicové strany. Vlády jednotlivých států zatím uvalily v oblasti přistěhovalecké politiky četná restriktivní opatření. Jak jsem se dozvěděl od jednoho svého zdroje, Německo v tichosti nastavilo horní limit pro žadatele o azyl ze severní Afriky. Jsem si téměř jistý, že britská vláda se ještě ve větším utajení rozhodla nepřijímat palestinské uprchlíky žijící v Sýrii,“ uvádí Cohen a nabádá liberály, aby uprchlíkům v současných těžkých časech více pomáhali tím, že se vzdají některých svých předsudků.

„Prvním z nich je tvrzení, že neexistuje žádný rozdíl mezi uprchlíkem a ekonomickým migrantem. Teoreticky to sice může být pravda, ale v praxi to tak není. Hladovějící člověk nemá sílu ani peníze na to, aby uprchl. Zatímco některé oběti politického pronásledování uniknout do jiné země přece jenom mohou. Tím, že liberálové neustále stírají rozdíly mezi ekonomickými migranty a uprchlíky, napomáhají svým vládám vzdát se zodpovědnosti. Například Velká Británie v minulosti přijímala ekonomické migranty po milionech, protože se jí to hodilo. Ale třeba předloni tvořili pouhých 8 % z celkového počtu příchozích,“ kritizuje Cohen.

Stejně tak vyčítá Cohen liberálům označování všech svých odpůrců za nácky a rasisty. „To je naprosto k ničemu. Někteří z nich možná nácky jsou, ale většina ostatních má prostě jen obavy z toho, že nově příchozí naruší stávající systém. Také oni budou jistě vítat skutečně uprchlíky, pokud se podaří ty ostatní rychle vyřadit z azylového procesu. Finský prezident nebyl minulý týden daleko od pravdy, když v nadsázce říkal, že každý se schopností vyslovit slovo azyl má do Evropy volný vstup a vypaří se ještě před vyřízením celého procesu. Jestli chcete být opravdovými liberály a přesvědčit své spoluobčany o nutnosti přijímat uprchlíky, vyvíjejte tlak na přijetí opatření, díky kterým budou nelegální migranti bez dalšího prodlení vyhoštěni,“ uzavírá Cohen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…