Vítací propagandisté propadají hysterii. Kopou už do každého, kdo se jim postaví. Shrnutí jejich faulů za poslední týden od Petra Žantovského

13.02.2016 14:26 | Zprávy

TÝDEN V MÉDIÍCH Na mediálním odrazu pro- a protiuprchlických demonstrací zaujalo Petra Žantovského především to, že se místo argumentů sahalo k osobním útokům. Je přesvědčen, že se přitvrzuje v prouprchlické propagandě, která se snaží přesvědčit lidi, aby věřili dogmatům, která jim předkládá. Zajímá ho, jestli média začnou reflektovat, že Evropa volí vůči Turecku politiku appeasementu jako kdysi vůči Hitlerovi. A nemůže pominout ani hloupost, kterou se jako téma snaží nastolit první místopředseda TOP 09.

Vítací propagandisté propadají hysterii. Kopou už do každého, kdo se jim postaví. Shrnutí jejich faulů za poslední týden od Petra Žantovského
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Žantovský

Za zvláštní a velice tristní považuje Petr Žantovský mediální odraz demonstrací v Drážďanech a v jiných evropských městech svolaných německým hnutím Pegida. „Jak o tom hned v sobotu mluvili, tak jsem si povšiml zvláštní věci, že Česká televize se vůbec nezmínila o počtu lidí, kteří se měli v Praze demonstrací zúčastnit. Nepadlo jediné číslo. Padala čísla pro Drážďany či jiná města, ale u Prahy nepadlo jediné. Podle očitých svědků, třeba pana docenta Valenčíka, se počet lidí na Hradčanském náměstí mohl pohybovat až k deseti tisícům. To neposoudím, nebyl jsem tam. Ale záběry, které se objevily v médiích, ukazovaly celkem zaplněné náměstí. Naproti tomu pár desítek lidí pochodujících Thunovskou či jinou ulicí. Při informování byla média vedena okatou snahou o vyváženost, což je taková legrační mantra, když chce médium zakrýt to, že bohapustě lže, tak řekne, že to je vyvážené,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Bez ohledu na diametrálně odlišné počty účastníků prouprchlických a protiuprchlických demonstrací se jim věnovala časově i obsahově stejná pozornost. V mediálních reakcích bylo možné vysledovat několik zvláštních aspektů. „Jedna proběhla na internetu, to bylo svědectví Jiřího Vítka, předsedy Unie bezpečnostních složek, který zveřejnil na youtube video s tím, že tam pravděpodobně došlo k nějaké policejní provokaci, že z nějakého objektu, který patří Ministerstvu vnitra, měli vycházet nějací lidé zahaleni do kukel, snažící se vyhlížet jako neonacisté a chystající se nějakým způsobem napadnout hlouček lidí demonstrujících pro, tedy „refugees welcome“. To je velmi zvláštní zpravodajská hra, v níž se asi téměř nikdo nedokáže pořádně vyznat. Je příznačné, že se tím velká média skutečně seriózně nezabývala,“ upozorňuje mediální analytik.

Proevropský nadšenecký web volí místo argumentů osobní útoky

Naopak jako tradičně platilo, že když chybí argumenty, tak se neprotestuje ad rem, k věci, nýbrž ad hominem, k člověku, tedy se zpochybňuje ten, kdo to říkal. „To se stalo například na webu, který se jmenuje hrebenar.eu, což je takový proevropský nadšenecký web. Tam jsem objevil hezký článek s titulkem „Extremista z Unie bezpečnostních sborů upozorňuje na jiné extremisty“. Příznačné je, že jsem nenašel pod článkem podpis autora, což je také hezký český zvyk nepodepsat se pod svůj názor. Nu a ten anonymní autor útočí na tvrzení pana Vítka, ale není schopen vyvrátit jeho tvrzení, protože o nich asi mnoho neví. Každopádně zpochybňuje toho člověka jako osobu, nazývá ho rozmanitými dehonestujícími výrazy, nejen slovem extremista, ale i upozorňuje, že je údajně blízký panu Konvičkovi, známému antiislamistovi,“ poukazuje Petr Žantovský.

„Dále dovozuje jeho nesolidnost tím, že když mluví za Unii bezpečnostních složek, tak že by bylo správné říci, že nemluví za Unii bezpečnostních složek, ale pouze za ty členy, kteří byli ochotni té unii zaplatit členský příspěvek. No tak samozřejmě vzniká členství ve většině organizací. Přišlo mi dost k smíchu, jakým způsobem se v Česku dokáže argumentovat, když to nejde věcně, že se vytáhne něco na toho člověka,“ podivuje se mediální odborník nad tím, jak podle proevropského nadšeneckého webu vypadá „souboj argumentů“. Samotný Jiří Vítek se po několika dnech od zveřejnění videa na youtube rozhodl rezignovat na funkci předsedy Unie bezpečnostních složek, protože se hodlá aktivně podílet na objasnění celé kauzy a nechce svými postoji ohrožovat své kolegy případným blokováním důležitých jednání, která probíhají především s Ministerstvem vnitra.

Autentický popis ze záchytného tábora rozzuřil zastánce přijímání migrantů

Úplně témuž čelil i Martin Herzán, který zveřejnil v Právu a na Novinkách burcující článek o tom, jak vypadá realita v průchozím táboře pro migranty na slovinsko-chorvatských hranicích, kde strávil několik týdnů jako součást českých bezpečnostních složek. „Popsal, jak tam zadržují videa s násilnostmi spáchanými těmi migranty na různých zajatcích, jak se zadržují zbraně a podobně. Byl jsem samozřejmě mile překvapen, že tento hlas v oficiálním médiu zazněl, to se nestává každý den. Avšak nepřekvapil mě Deník Referendum, médium šéfované známým Jakubem Patočkou, které proti panu Herzánovi okamžitě vystartovalo. Ale nepřinesli jediný argument, že by pan Herzán nemluvil pravdu. Pouze útočili na jeho integritu a snažili se nějakým způsobem zpochybnit jeho jako člověka, který o tom informoval,“ podotýká Petr Žantovský.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…