Vitásková chce bojovat za nízké ceny energií: Výrobcům ani haléř navíc

09.10.2013 18:59

V Impulsech Václava Moravce předsedkyně Energetického regulačního ústavu Alena Vitásková prohlásila, že chce snížit ceny elektřiny pro spotřebitele, a to tak, aby energetickým společnostem nezbyl ani haléř navíc.

Vitásková chce bojovat za nízké ceny energií: Výrobcům ani haléř navíc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sloupy vysokého napětí

„Já jsem se v čele úřadu od počátku snažila, aby ceny pro konečného spotřebitele byly co nejnižší. V této chvíli se připravují pravidla pro čtvrté regulační období, která budou podstatně přísnější. V minulosti byla ta pravidla měkčí,“ uvedla Vitásková.

Neví, o kolik se ceny sníží

Snížení cen však nesmí vést k likvidaci energetických společností. „My musíme zohledňovat investice do distribučních sítí a ty jsou podmíněny rozvojem obnovitelných zdrojů. A taky musíme zohlednit kroky, které se dějí v Evropské komisi. Mým cílem je jít cenově dolů tak, aby energetické společnosti neměly ani halíř navíc. Nedokážu ale říct, o jakou částku ceny klesnou,“ prohlásila.

Sociální demokraté usilují o rozšíření pravomocí Energetického regulačního úřadu. Na starost by měl dostat i kontrolu vodného a stočného. Úřad je na to podle Vitáskové připraven. „Já jsem o tomto záměru byla informována už vloni. Jsme na to připraveni. Udělala jsem kroky, abychom mohli převzít novou agendu. Navíc bychom měli asi dvacet lidí,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…