Víte, kolika procentům uprchlíků stihnou Řekové a Italové sejmout otisky, než projdou dál? Ani se neptejte

23.09.2015 13:18

Britský deník Telegraph komentuje včerejší hlasování ministrů vnitra členských států Evropské unie, kde byly schváleny i přes odpor České republiky, Maďarska, Rumunska a Slovenska kvóty pro přerozdělování uprchlíků. Všímá si postojů východoevropských států, dle kterých kvóty v praxi nebudou fungovat. Několikrát ve svém textu Telegraph cituje vyjádření ministra Chovance.

Víte, kolika procentům uprchlíků stihnou Řekové a Italové sejmout otisky, než projdou dál? Ani se neptejte
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

„My, Slováci, Rumuni a Maďaři jsme byli proti. Finové se zdrželi hlasování. Kvóty byly schváleny.“, cituje britský deník vyjádření ministra vnitra Milana Chovance na Twitteru a dodává, že v rámci schválených opatření bude přerozděleno 66 000 uprchlíků z Řecka a Itálie a dalších 54 000 z Maďarska. V pondělí v noci se nepodařilo předsedajícímu Lucembrusku v čele s Jeanem Asselbornem přesvědčit visegradskou čtyřku k souhlasu s navrhovaným plánem. Přesto trval na tom, že dohoda se blíží. „Předložili jsme znění dohody, která by mohl být akceptovatelné pro všechny.“, prohlásil Asselborn. Jednání se účastnila také Velká Británie, byť se sama přerozdělování uprchlíků předem odmítla účastnit.

Ministryně vnitra Theresa May zmínila, že se bude dále zasazovat o to, aby se vyřešila především podstata migrační krize. Vyjádřila také nahlas obavy mnoha expertů, podle kterých navrhované kvóty nebudou v praxi fungovat ve chvíli, kdy kolabují mnohé hraniční přechody. Přesto Velká Británie dle deníku Telegraph přislíbila pomoci k vyřešení syrské krize jednu miliardu liber a přijme v příštích pěti letech dvacet tisíc syrských uprchlíků. Dle plánu předsedy Evropské komise Junckera budou desítky tisíc uprchlíky po svém vylodění v Řecku a Itálii povinně přemístěni úřady do dalších států EU. „Nicméně už nyní jsou řecké i italské úřady a policejní složky snímáním otisků prstů naprosto zahlceny a dle diplomatických zdrojů zvládnou zaregistrovat jen tři až čtyři procenta příchozích. Panují proto obavy, jak tyto úkony zvládnou provádět v budoucnosti.“, uvádí Telegraph.

celý text v angličtine je ZDE

Několik týdnů trvající diskuze se dle britského deníku změnila ve spor o národní suverenitu a právo Evropské komise nařizovat národním státům, jaké množství žadatelů o azyl mají přijímat. Prohlasovat tak závažné téma bez toho, aby prošlo jednohlasně, vzbuzují u mnohých diplomatů obavy. „Pokud to udělají, bude to znamenat historický předěl. Krev bude na stěnách i na koberci.“, poznamenal s nadsázkou nejmenovaný diplomat. Kritici kvót upozorňuje na to, že i když řecké a italské úřady dokážou uprchlíky dopravit na místo určení, ti se stejně rychle přesunou do jimi preferovaných zemí. Zástupci České republiky varovali, že schválení takového systému bude v praxi nefunkční a může skončit pro vlády i úřady EU velkým fiaskem. „Brzy poznáme, že císař nemá nové šaty.“, přidává britský deník další vyjádření ministra Chovance na Twitteru.

Mnozí se obávají, že i když bude migrační vlna zastavena, tak se Schengen rozpadne. „Pokud se nám v dlouhodobém horizontu nepodaří nalézt optimální řešení, migrační krize může ohrozit samotnou existenci Evropské unie.“, prohlásil slovinský premiér Miro Cerar. Telegraph si také všímá obav německé Spolkové zpravodajské služby (BND), podle které by se pokusí radikální islamisté žijící v zemi kontaktovat přicházející uprchlíky, jenž se stanou vzhledem ke své situaci jejich snadným terčem. K údajně spravedlivému přerozdělení uprchlíků na evropské národy naléhal také americký prezident Barack Obama. V telefonickém rozhovoru s německou kancléřkou Angelou Merkelovou se potom shodl na tom, že k nalezení řešení pro migrační krizi je nutné, aby každý členský stát EU přijal spravedlivý podíl uprchlíků.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…