Vítěz Andrej Babiš před kamerami. Přesně tak, jak jej znáte. Probral korupčníky z ČSSD, plýtvání i "kampaň kvůli nějakému fondu"

08.10.2016 17:38

Ministr financí a místopředseda vlády Andrej Babiš (ANO) se vyjádřil k pro někoho překvapivému téměř jistému drtivému vítězství v krajských volbách. Šéf hnutí ANO poděkoval voličům za hlasy a uvítal, že občané neuvěřili lživé kampani, kterou vedly ostatní strany v čele s ČSSD. „Nechápu, proč se ČSSD nezbaví svých korupčníků,“ kroutil hlavou ve vyjádření pro ČT. A to zdaleka nebylo vše.

Vítěz Andrej Babiš před kamerami. Přesně tak, jak jej znáte. Probral korupčníky z ČSSD, plýtvání i "kampaň kvůli nějakému fondu"
Foto: FTV Prima, spol. s r.o.
Popisek: Andrej Babiš na Primě

„Já to ještě nechci moc hodnotit, ale myslím, že to pro nás vypadá dobře. Děkuju všem, kteří volili a kteří neuvěřili lžím jiných stran, ale děkuji i lidem, kteří přišli a volili i jiné strany, protože je to důležité, protože přes kraje tečou naše peníze,“ začal.

„Zatím to pro nás vypadá velice dobře a zdá se, že lidé jsou rozumní, že neuvěřili... Těch negativních kampaní na moji osobu bylo X – i to EET, i ten střet zájmů. Já myslím, že naši lidé to oddřeli. Proti mně jsou vedeny celé kampaně od mého vstupu do politiky. Jsem velmi rád, že tomu lidi nevěří. Mě ta kampaň překvapila. Já jsem nechtěl dělat negativní kampaň, ale musel jsem reagovat na ty lži, že chceme zprivatizovat kraje, my nic privatizovat nechceme. Bylo skandální, když mi dosavadní vedení krajů zakazovalo návštěvy nemocnic nebo škol,“ udeřil především na sociální demokraty.

Znovu lidem poděkoval, že neuvěřili různým lžím a sliboval, že hnutí ANO udělá v krajích maximum, jen to záleží na tom, jak budou vypadat jednotlivé koalice. „Já to nechci počítat na hejtmany. My určitě preferujeme, aby v těch krajích vládli lidé, kteří jsou slušní. V každé straně jsou lidé slušní a neslušní. Je samozřejmě důležité být přitom a hlídat v koalicích ty ostatní, než být v opozici a mluvit do zdi,“ shrnul situaci. Od obecních voleb se prý ANO poučilo. Tam prý strana trvala na tom, že chce starostu a tady narazili. Podle Babiše však není podstatné mít starostu nebo hejtmana, ale spíš kontrolovat finance. Takto to ostatně chodí i ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD). „V těch krajích je obrovská možnost šetřit, já jsem přesvědčen, že kraje můžou ušetřit deset procent,“ doplnil ministr financí.

„Většina politologů predikovala, že nízká volební účast nebude dobrá pro naše hnutí a já jsem rád, že se to nepotvrdilo,“ zajásal dál Babiš. Obratem si znovu rýpl do sociální demokracie, která prý sáhla k velmi negativní kampani proti jeho osobě. „Mě šokovala ČSSD, která vedla lživou kampaň o privatizaci. Zatahovala do toho nějaký fond, který kupuje nemocnice,“ kroutil hlavou.

„Já nechápu ty korupčníky, které jsem kritizoval, že se jich třeba ČSSD nezbaví, ale asi je to tak, že oni mají silné slovo uvnitř strany,“ přisadil si.

Pár slov poznamenal i k lidovcům. Je sice pravda, že ve Zlínském kraji se dařilo Jiřímu Čunkovi, ale Babiš tohoto muže nepovažuje za klasického lidovce. Vidí ho spíš jako jakýsi fenomén Zlínského kraje.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…