Vítěz tendru na provoz rychlíků dostane smlouvu na 15 let

22.09.2011 6:47

Smlouvu na 15 let dostane od státu vítěz tendru na provozování dotovaných rychlíků. Taková délka kontraktu je maximum, které připouští Evropská unie. Ministerstvo dopravy teď dokončuje přípravu zadávací dokumentace soutěže, první tendr na trať Ostrava - Olomouc vypíše úřad na přelomu roku.

Vítěz tendru na provoz rychlíků dostane smlouvu na 15 let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlaky ČD - ilustrační foto

Podle ministerstva by měl vítěz mít dlouhodobou smlouvu, aby mohl třeba investovat do moderních vlaků. "Myslíme si, že by to mělo být relativně stabilní podnikání," řekl deníku E15 ředitel odboru veřejné dopravy Ondřej Michalčík. Provozování vlaků bude dotované, a to stamiliony až miliardou korun za celou dobu trvání smlouvy. Výše požadované dotace bude hlavním kritériem soutěže. ČD nyní dostávají od státu na rychlíky čtyři miliardy korun ročně.

Podle původního plánu bývalého ministra dopravy Gustava Slamečky by se mělo v příštích osmi letech soutěžit o 75 procent dálkových spojů. Nejprve budou moci soukromníci získat smlouvu na trať Ostrava - Opava - Krnov - Bruntál - Olomouc. Ministerstvo ji vybralo jako pilotní, protože jde o relativně izolované spojení. Případné chyby se tak zásadně neprojeví v celé síti a bude je možné odstranit před druhým tendrem.

V něm se zájemci utkají o možnost provozovat elektrické vlaky na tratích Praha - Ústí nad Labem - Karlovy Vary - Cheb a Praha - Roudnice nad Labem - Ústí nad Labem - Děčín. Na moravskoslezské trati začne vítěz jezdit v prosinci 2013, na severu Čech o rok později.

Michalčík čeká, že se do soutěží přihlásí asi pět zájemců. Mohlo by jich však být i více. Kromě Českých drah potvrdil zájem RegioJet Radima Jančury a Leo Express Leoše Novotného. Tendrů by se ale mohly zúčastnit také zahraniční firmy, například Arriva, Keolis, Abellio CZ nebo Veolia, které většinou vlastní západoevropští národní dopravci.

Čtěte:

ČD vzaly jízdenku zdarma hrdinovi ze Studénky. Musel zakročit ministr

České dráhy plýtvají penězi, píše Kuba Dobešovi

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…