Vláčí vás v poutech, šoupnou vás do basy. To zlomí každého, píše advokát

08.10.2012 8:36

Advokát Václav Vlk píše na komentářové stránce Lidových novin o růstu chuti policie zatýkat a lámat lidi, označené jako „korupčníci“. Ve společnosti je silná poptávka po potírání korupce a policejní orgány rády využijí příležitosti, jak prostřednictvím legálních pravomocí posílit svou moc. Text je doplněn fotografií eskorty, vedoucí v poutech k soudu bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha.

Vláčí vás v poutech, šoupnou vás do basy. To zlomí každého, píše advokát
Foto: Tomáš A. Nový
Popisek: David Rath je převážen do litoměřické vazební věznice

Teoreticky má být ochráncem zájmu obviněného soud, ale policisté a státní zástupci velmi dobře znají mechanismus fungování soudní moci a dokáží jej pružně využít, aby „přivedli k rozumu“ kohokoliv. Klidně i doposud zcela bezúhonného občana. „Dehonestující a teatrální zatčení, návrh na vazbu pro ovlivňování svědků, nebo zajištění majetku obviněného pro náhradu škody,“ popisuje advokát základní metody vyšetřovacích orgánů.

Oficiálně jsou všechny tyto úkony jen dočasné a slouží k zajištění účelu trestního řízení. Kdo však prý nebyl jejich aktérem, netuší, jaké zanechávají šrámy na duši. Zatýkání přímo v kanceláři za asistence médií, vláčení po budově soudu v poutech (třeba i za sledování televizních kamer), to vše prý působí dojmem, jako když člověka hodí do žumpy plné splašků. A vše ještě pokračuje pobytem v cele předběžného zadržení. Jediná cesta, jak z toho uniknout, je pokorně splnit jakékoliv přání policie.

I policisté sami ve slabých chvilkách přiznávají, že si jsou vědomi své drtivé převahy a dokáží jí využít. Člověk je sice oficiálně nevinný, ale to neznamená, že se k němu tak chovají. „Sedíte v kriminále, ve své práci jste v důsledku teatrálních postupů policie skončil a se svými pocity se můžete svěřit tak maximálně pryčně,“ popisuje Vlk.

Trestní represe se podle něj pohybuje v cyklech od fáze shovívavosti až po horlivou důslednost. Nyní jsme jednoznačně ve fázi vzestupu přísnosti. Proto lze očekávat, že se v dohledné budoucnosti dočkáme dalších spektakulárních zatýkání „korupčníků“.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…