Vláda: Co to Zeman dělá? Už to jede. Je to vážné

14.12.2021 7:32 | Ze sítí

Kolik „stálo“, aby prezident Miloš Zeman slíbil jmenovat celou vládu Petra Fialy včetně piráta Jana Lipavského? ptá se moderátor Čestmír Strakatý. Někteří příznivci prezidenta hlavu státu rovnou vyzývají k odstoupení. „To mu někdo přiškrtil kyslík?“ ptá se jeden z nich. „Zeman fouknul do orchestru a noty se všem rozlétly na všechny strany,“ spekuluje nicméně např. člen RRTV Vadim Petrov.

Vláda: Co to Zeman dělá? Už to jede. Je to vážné
Foto: KPR
Popisek: Prezident Zeman a premiér Fiala

Anketa

Dělá stát dost pro snížení cen energií?

1%
94%
hlasovalo: 19708 lidí

Prezident Miloš Zeman dával přes svého mluvčího Jiřího Ovčáčka najevo, že kandidáta na ministra zahraničí Jana Lipavského nebude jmenovat. Ale premiér Petr Fiala (ODS) v pondělí odpoledne oznámil, že jmenuje vládu jako celek, tedy i s Lipavským.  To, že prezident ustoupil, mnohé překvapilo. Ozval se publicista Erik Best a mnozí další.  

Besta svým krokem Zeman překvapil. „Je s podivem, kolik odborníků očekávalo, že Zeman ustoupí. (Já ne),“ napsal.  

Zeman a Lipavský

Analytik Petr Markvart zašel dokonce tak daleko, že prezidenta Zemana označil za „sr*če“. „Co k tomu dodat? Je to sr*č. A omlouvám se vám všem, že jsem ho dvakrát volil. Amen,“ napsal doslova.

Zeman a Lipavský

Publicista Štěpán Kotrba má za to, že sledujeme absurdní divadlo. „Nevíte někdo, proč stařík vyměkl a umožnil ‚překvapující závěr hodinové schůzky‘ s premiérem? To mu někdo přiškrtil kyslík? Tohle začíná být absurdní divadlo,“ konstatoval.

Zeman a Lipavský

Někdejší hradní právník Pavel Hasenkopf konstatoval, že teď může Zeman jako prezident skončit. Sáhl přitom ke srovnání současné hlavy státu s Eduardem Benešem. „A nyní zbývá už jen aktivovat článek 61. Benešovi to trvalo 3 a půl měsíce, než pochopil, že je navíc, Husákovi stačilo cigáro,“ napsal Hasenkopf. Článek 61 ústavy popisuje, jak se prezident republiky může vzdát svého úřadu. „Prezident republiky se může vzdát svého úřadu do rukou předsedy Senátu,“ stojí v základním zákonu tohoto státu.

Zeman a Lipavský

Bývalý senátor Jiří Vyvadil byl stejného názoru jako Hasenkopf. „Zeman jako prezident skončil. Klidně by mohl odstoupit,“ uvedl Vyvadil.

Zeman a Lipavský

Člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRT) Vadim Petrov se smíchem poznamenal, že Fiala možná jen pevným hlasem přesvědčil útočníka, aby se vzdal.

„Zeman fouknul do orchestru a noty se všem rozlétly na všechny strany. Neříká se tomu gambit? Žádné šachy. Prezident dostal rozum. Zvítězil pevný postoj a trpělivost premiéra Fialy, říkal Jurečka. Pevným hlasem vyzval útočníka, aby se vzdal. Věci jsou někdy jednoduché. Že nás to hned nenapadlo,“ poznamenal s nádechem humoru.

Zeman a Lipavský

Zatímco kritici budoucí vládní pětikoalice dávají najevo nespokojenost, její voliči a sami představitelé koalice vyjadřují spokojenost a dávají najevo, že se prezident zachoval státnicky, když v zájmu republiky postupoval tak, aby se jmenování nové vlády dál neprotahovalo.

„Česká republika bude mít v pátek kompetentní a úplnou vládu. Jsem ráda, že nebude veden spor mezi prezidentem a premiérem. Své síly musíme napnout do řešení problémů země. Ráda bych poděkovala Petru Fialovi, že trval na dodržení ústavy,“ napsala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09)

Zeman a Lipavský

 

Publicista Čestmír Strakatý se však zeptal, kolik asi Fialovo vítězství stálo. „Otázka, která se nabízí. Kolik/co nás vítězství Petra Fialy stálo.


Zeman a Lipavský

Ještě v pátek totiž prezident Miloš Zeman tvrdil, že Lipavského do čela české diplomacie jmenovat nechce. Jako důvody svého postoje uvedl nedostatečnou kvalifikaci nebo odtažité vztahy k Izraeli a Visegrádské čtyřce.

Lipavského a hlavu státu rozdělují také odlišné názory na vztahy k Rusku nebo k Číně, což ale Zeman v oficiálním vyjádření jako příčinu svého nesouhlasu nezmínil.

Vládní koalice za Lipavským po celou dobu stála. Její lídři se shodli na tom, že v případě nejmenování Lipavského budou muset podat k Ústavnímu soudu kompetenční žalobu. Ústavní soudci by měli poté vymezit ústavní pravomoci prezidenta při jmenování ministrů, z toho nakonec tedy sešlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…