Vláda asi nepodpoří zrušení trestněprávní imunity poslanců

05.05.2014 5:59

Stanovení výdajů státu v příštích třech letech nebo zrušení trestněprávní imunity zákonodárců bude dnes řešit vláda. Posoudit má také snahu dát obcím větší pravomoc nad videoloterijními terminály či návrh Prahy, aby hlavní město bylo opět jedním volebním obvodem pro volby svého zastupitelstva.

Vláda asi nepodpoří zrušení trestněprávní imunity poslanců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání vlády premiéra Bohuslava Sobotky

K tomu bude mít kabinet zřejmě podobný postoj jako k poslanecké novele volebního zákona, která sleduje stejný cíl. Ministři by měli mimo jiné doporučit, zda by navrhované zrušení rozdělení Prahy na volební obvody nemělo být obecné a nemělo by se vztahovat na všechny obce.

Výhrady bude mít vláda zřejmě také k novele poslanců různých stran, podle níž by se na tři měsíce zkrátila platnost povolení Ministerstva financí na videoloterijní terminály v místech, kde je zakázala obecní vyhláška. Podle návrhu vládního stanoviska by ale takový postup mohl být v rozporu s ústavním pořádkem.

Návrhy TOP 09 asi vláda zamítne

Vládního odmítnutí se asi dočkají novely poslanců opoziční TOP 09. Odpor ke zrušení trestněprávní imunity kabinet podle návrhu stanoviska zdůvodní tím, že by zákonodárci přišli o ochranu před případným zneužitím moci výkonné v podobě zadržení nepohodlných zákonodárců před důležitým hlasováním. Další návrh, podle něhož by všechny společnosti s majetkovou účastí státu spadaly pod Ministerstvo průmyslu a obchodu, by prý mohl být v rozporu s evropským právem.

V případě výdajů státu v příštích letech je Ministerstvo financí navrhlo zvýšit o 11 miliard na 1164 miliard korun v příštím roce a o 15 miliard na 1178,5 miliardy korun v roce 2016. Podle ministerstva je to v souladu s pokračováním v diferencované konsolidaci veřejných financí a schodek rozpočtu nepřekročí tří procenta HDP.

Ministři by měli schvalovat také harmonogram zavádění služebního zákona. Počítá s tím, že by generální ředitelství státní služby mělo při Úřadu vlády vzniknout v červenci a v říjnu by měl být jmenován jeho šéf.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…