Vláda chce jednat o přímé volbě prezidenta i s ČSSD

10.08.2011 17:13

Projednání volebního kodexu je odloženo na konec roku. Měl by shrnout pravidla všech typů voleb a pracovní komise, kterou má připravit předsedkyně legislativní rady vlády Karolína Peake, se zúčastní i zástupci opoziční ČSSD.

Vláda chce jednat o přímé volbě prezidenta i s ČSSD

Pracovní komise, do které budou přizváni i opoziční sociální demokraté, připraví „základní politické zadání" pro další práci. „Není rozhodnuto o některých dílčích věcech," řekl premiér Petr Nečas a poukázal například na případnou přímou volbu prezidenta či starostů.

VÍME PRVNÍ: Kalousek pohrozil odchodem z vlády. Kvůli „fašounovi" Bátorovi 

K prosazení změn volebního zákona by vládní koalice ale potřebovala ústavní většinu, proto musí jednat i s alespoň částí opozice. "Přímá volba prezidenta je stihnutelná, pokud bude vůle k politickému kompromisu," zhodnotil Nečas a dodal, že o přímou volbu by se usilovalo již v nejbližších prezidentských volbách v roce 2013.

SLEDUJEME téma: Přímá volba prezidenta

Volební kodex bude počítat i se snížením příspěvků politickým stranám za hlas a zavede možnost volit prostřednictvím pošty. Novinkou bude i volba celopražského zastupitelstva podle pravidel pro krajské volby, což by mělo zabránit opakování loňských sporů o ovlivnění výsledků voleb rozdělením Prahy do sedmí volebních obvodů.

Dále kodex ruší i rozdílné obálky pro jednotlivé typy voleb při jejich souběhu. Nebudou se však měnit volební období, volební orgány, soudní přezkum, projednávání a přezkum kandidátních listin ani vlastní hlasování a zjišťování výsledků voleb.

Čtěte více:

reklama

autor: pan

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…