Vláda chce změnit financování výzkumu. Projedná k tomu novelu zákona

05.05.2019 11:28

Výše podpory z veřejných peněz pro české výzkumné organizace by už neměla záviset pouze na počtu vědeckých výsledků, ale na jejich kvalitě. Vyplývá to z návrhu novely zákona o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací, který v pondělí projedná kabinet. Současná legislativa je podle vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) omezující – poskytovatelé například nemohou dostatečně rozhodovat o rozvoji jimi zřizovaných či financovaných výzkumných organizací.

Vláda chce změnit financování výzkumu. Projedná k tomu novelu zákona
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

Podle RVVI je nynější hodnocení vědy založeno jen na hodnocení výsledků, nikoli na hodnocení celkového fungování organizace. Výše podpory je pevně stanovená jako podíl dosažených výsledků na výsledcích všech výzkumných organizací. „Zjevnou výhodu tedy mají výzkumné organizace, které jsou schopné produkovat stále vyšší a vyšší počet výsledků. Z výzkumné činnosti se postupně stala honba za tzv. RIV body a ztrácel se vlastní smysl výzkumné a vývojové činnosti – vytvářet nové znalosti, posouvat hranice vědních oborů nebo vytvářet aplikovatelné výsledky,“ píše se v důvodové zprávě. Podle předkladatelů tak jeden vědecky hodnotný výsledek měl často nižší finanční efekt než několik méně kvalitních.

RVVI uvedla, že tento způsob hodnocení není ve státech s rozvinutou vědou a výzkumem běžný. Zákon by měl podle rady pouze stanovit základní požadavky – uložit povinnost provádět hodnocení či určit osobu, jež bude zodpovědná za přípravu metodiky hodnocení. Hodnocení by pak mělo být ponecháno na samotné metodice.

Již dříve řekl ČTK místopředseda RVVI Pavel Baran, že novela má být legislativním podkladem k novému systému hodnocení vědy, jež je v ČR zaváděn postupně od roku 2017 a má pět základních modulů. Jsou jimi kvalita vybraných výsledků, výkonnost výzkumu, společenská relevance, životaschopnost a strategie a koncepce. Podle Barana se dosud na výsledky pohlíželo izolovaně bez souvislostí a dopadů.

Rada v novele dále navrhuje doplnit Informační systém výzkumu, vývoje a inovací o komplexnější sledování výsledků velkých výzkumných infrastruktur (VVI). Dosud se v něm shromažďují jen údaje o výsledcích dosažených přímo infrastrukturami, ne však uživatelů, kterým VVI slouží na principu otevřeného přístupu.

Ministerstvo školství chce v letech 2020 až 2022 ze státního rozpočtu podpořit 48 VVI, jejich počet tak klesne proti stávajícímu stavu o deset. Každý rok získají v rámci účelové podpory 1,89 miliardy korun, což je o 170 milionů více než dosud.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…