Vláda chystá převzetí ČEZ. Akcie letí dolů

18.05.2023 19:43

Akcie skupiny ČEZ na pražské burze rychle klesají, za necelý týden spadly téměř o patnáct procent. Trh tak reaguje na ve středu vládou schválený návrh zákona, který snižuje potřebnou většinu hlasů akcionářů pro přeměny obchodních společností a družstev a kterým si vládní pětikoalice připravuje podmínky pro zestátnění největší tuzemské energetické firmy.

Vláda chystá převzetí ČEZ. Akcie letí dolů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Schválený návrh zákona snižuje potřebnou většinu hlasů akcionářů pro přeměny obchodních společností a družstev, místo dosud potřebných 90 procent hlasů všech akcionářů by nově mělo pro rozdělení firem stačit 75 procent hlasů akcionářů přítomných na valné hromadě za současného navýšení usnášeníschopnosti, která má přesahovat dvě třetiny základního kapitálu.

Vláda se tak přiblížila ke zrealizování možnosti zestátnění skupiny ČEZ, kde má stát podíl zhruba sedmdesát procent. Na tuto skutečnost rychle reagují spekulanti, kteří začali prodávat akcie společnosti. Akcie ČEZ spadly za necelý týden skoro o 15 procent. Ve čtvrtek jejich cena klesla o více než osm procent. Podle analytiků tak energetická společnost jen za čtvrteční den přišla o 46 miliard své tržní hodnoty, píše server Echo24.cz.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy návrh vlády oslabuje důvěru investorů v tuzemský kapitálový trh. „Oslabuje zejména pozici menšinových akcionářů ČEZ, což pak podrývá ochotu investorů dále akcie podniku držet. Zvýšená nejistota pak zásadně přispívá k poklesu tržního ohodnocení ČEZ. Investory už v minulém týdnu vyplašila čtvrteční analýza Raiffeisen Bank International, podle které akcie ČEZ do roka spadnou na úroveň 600 korun za kus,“ řekl serveru ekonom.

Analytik ze Sirius Finance Ivo Bečvář uvádí, že vše nasvědčuje tomu, že jde o účelově navrženou změnu zákona, protože veřejně obchodovaných společností v ČR je jen několik. „A hranice potřebná pro některé přeměny je stanovena shodou okolností tak, aby pro stát znamenala jistotu, že si u ČEZ prosadí cokoli,“ dodává.

Nyní návrh míří do Poslanecké sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…