Vláda dělá reformu z blbosti. Senior Zeman ohrožoval Jílkovou holí

18.03.2011 0:01

UVNITŘ SLEDOVANOST Ve čtvrtek večer mají slovo občané. Debata s představiteli zákonodárné moci se tak mnohdy zvrtne v hádku a překřikování. Gesta diváci obyčejně příliš nevnímají, když ale Miloš Zeman máchá holí sem a tam, všimne si každý.

Vláda dělá reformu z blbosti. Senior Zeman ohrožoval Jílkovou holí

"Tahle vláda především neví, co chce," opíral se Miloš Zeman do Nečasova kabinetu. Na programu diskuse pořadu Máte slovo na ČT1 byla reforma důchodů. "Každý týden předkládá novou verzi penzijní reformy," posmíval se současnému kabinetu bývalý šéf ČSSD.

"Základní pilíře jsou pořád stejné," oponoval ministr práce a sociálních věcí Jaroslav Drábek z TOP 09. Ospravedlňoval plánovanou reformu, seč mohl, trojice seniorů na druhé straně studia ho ale málokdy nechala domluvit.

Nelíbila se jim zejména absence jasné záruky, že když si lidé budou celý život spořit, v důchodu své peníze skutečně uvidí. Takovou záruku totiž v soukromých fondech nevidí. Státní fondy ale vláda neplánuje. "Dokavaď necháte lidi ožebračovat daněma a vším, tak nemá smysl si spořit. Natož do pochybných fondů," namítal senior, dědeček pěti vnoučat.

"Státní fond má vyšší náklady na provoz než soukromý," snažil se vysvětlit situaci Drábek. "Zvolili jsme velice konzervativní fond, s velmi nízkými poplatky ale i s odpovídajícím nízkým výnosem," přidal se člen NERVu Michal Mejstřík.

Psali jsme:
Hašek: Nechci znárodňovat a dělat z oranžových rudé

Průběžný systém běží dál, nepanikařte

"Transformace je nutná," zdůrazňoval ministr opakovaně. "Dnes jsme ve stabilní ekonomice a pokud se podaří vytvořit standardní prostředí pro ty fondy, tak není důvod se bát o peníze v nich uložené."

Současný systém je podle něj neudržitelný bez doplňkového financování. "Ten průběžný systém bude pořád běžet. Vy mluvíte jako kdybychom to rušili, to není pravda," tvrdil Mejstřík. Ti nejchudší budou stále podporováni státem, ale aby se uživili v důchodu i ti movitější, musejí si spořit. "Je to dobrovolná věc," podotkl Drábek. Nikoho prý do spoření nenutí, ačkoli to velmi doporučuje. A doporučuje to hlavně dnešním třicátníkům, už ti totiž budou prý mít v důchodovém věku potíže.

Sledujeme téma DPH
Sledujeme téma Důchodová reforma

Jediná neohlodaná kost v Česku

Proti reformě tak, jak ji navrhuje Nečasův kabinet, aktivně vystupoval expředseda vlády Zeman. Několikrát chtěl do diskuse vstoupit tak rázně, že nejprve zašermoval holí, o níž se opíral, ve vzduchu. Kamera míhání jeho hole zaznamenala, moderátorka Michaela Jílková se jí několikrát mimoděk vyhnula.

"Je to třetí největší tunel v dějinách české ekonomiky," začal Zeman svou příznačnou klidnou rétorikou. "První bylo tunelování podniků. Pak přišly na řadu banky, tedy stávající a přítomné úspory. Teď chce vláda tunelovat i peníze budoucí."

Sobotka ulil 40 miliard a Nečasova vláda reformuje z blbosti

Přitom penzijní systém byl jediný zatím "špinavostmi" nedotčený. "V kuloárech se o důchodech mluví jako o poslední neohlodané kosti," podotkl Zeman, který se podle vlastních slov snažil do důchodového systému nalít 40 miliard korun. "Našli jsme 40 miliard korun do penzijního systému, dali jsme to Špidlově vládě, ale tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka to upotřebil jiným pochybným způsobem."

A dalším pochybným způsobem podle něj teď řeší důchody vláda Nečasova. "Jak říkal už Werich - buď to dělají z blbosti nebo za cizí peníze. Já to řeknu slušně, že si myslím, že to autoři penzijní reformy určitě nedělají za cizí peníze."

Čtvrteční vysílání pořadu Máte slovo si nenechalo ujít 695 tisíc diváků starších patnácti let.


Více o pořadu Máte slovo:

Romové vpřed, extremisty nechceme. John byl u Jílkové navíc

Svinstvo! Styďte se, zbabělci, křičela u Jílkové samoživitelka na ministra

Heger u Jílkové: Půjdu po korupci, i kdyby mi to zlomilo vaz

U Jílkové jako na tržišti: Doktoři nepoděkovali a křičeli

Šlendrián úředníků u Jílkové. Občan Drábek kýval, řešil a sliboval

Léčba prostaty robotem? Holt ne pro každého, padlo u Jílkové

John u Jílkové: Policie zpružní. Zatočíme se spáči a lenochy

Bárta šokoval Jílkovou: Dorazil s batohem plným sádla

Nevídaně drsný Kalousek: U Jílkové seřval hosta i odboráře

Bártův očistec u Jílkové: Křik a nepříjemné narážky

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…