Vláda dnes vydá nařízení ke stavbě polní nemocnice v Letňanech

16.10.2020 6:15

Nařízení ke stavbě polní nemocnice v pražských Letňanech, která vznikne kvůli rostoucímu počtu pacientů s covidem-19 a nedostatku lůžek v nemocnicích, vydá vláda na dnešním mimořádném zasedání. Bude také rozhodovat o kompenzačním bonusu pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a malé firmy a o prodloužení záručního programu COVID III.

Vláda dnes vydá nařízení ke stavbě polní nemocnice v Letňanech
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Roman Prymula.

Zařízení v Letňaněch má pojmout až 500 lůžek. Armáda jich poskytne 100, zbytek bude ze Správy státních hmotných rezerv (SSHR). Armáda je podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) schopná nemocnici vybudovat do deseti dnů od vydání nařízení vlády. Vzhledem k velikosti nemocnice v ní bude muset vedle vojenského být i civilní personál. SSHR má 2500 lůžek a je připravena k jejich rychlému vyskladnění a dovozu na místo určení.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) po středečním zasedání kabinetu uvedla, že předloží návrh na kompenzační bonus ve výši 500 korun denně pro OSVČ a malé společnosti s ručením omezeným bez zaměstnanců. Stát by měl peníze vyplácet malým firmám za celou dobu uzavření či omezení činnosti vládními nařízeními kvůli epidemii koronaviru. Musí ale jít o převažující činnost.

O podporu mohli žádat OSVČ a společníci malých firem do 7. srpna. Příspěvek v prvním i druhém období činil také 500 korun denně. Vyplácený příspěvek je fakticky podle zákona vratkou daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti. Finanční správa obdržela přes milion žádostí a vyplatila zhruba 21,9 miliardy korun.

Resort financí také plánuje prodloužit záruky z programu COVID III až do konce příštího roku. Program funguje ve spolupráci s komerčními bankami. Za půjčky ručí Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB). Živnostníci a podniky do 250 zaměstnanců mají nárok na záruku až 90 procent, firmy s více pracovníky, maximálně ale 500, mohou získat záruku do 80 procent. Délka ručení jsou tři roky. Maximální výše úvěru je 50 milionů korun.

Evropská komise (EK) prodloužila výjimku na programy, jako je COVID III, do poloviny příštího roku. Podle Schillerové se tak návrh na prodloužení programu až do konce roku bude muset ještě s EK dojednat.

Podle České národní banky v programu COVID III k 2. říjnu bylo schváleno 1998 žádostí za 12,2 miliardy korun. Kapacita programu je 500 miliard.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…