Vláda dostala soupis připomínek ODS ke služebnímu zákonu

06.08.2014 12:29

Občanští demokraté poslali Úřadu vlády své připomínky k podobě služebního zákona. Trvají v nich i nadále na zrušení generálního ředitelství státní služby a navrhují, aby na každém úřadu byl nejvyšším úředníkem státní tajemník. Materiál ODS obsahuje i další připomínky. Předseda poslanců této strany Zbyněk Stanjura ale ČTK řekl, že některé z nich nejsou natolik podstatné, aby jimi ODS podmiňovala podporu tomuto zákonu. Ve středu večer se ve sněmovně sejdou představitelé vládních stran s opozicí a budou o připomínkách jednat.

Vláda dostala soupis připomínek ODS ke služebnímu zákonu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbyněk Stanjura

Zrušení institutu generálního ředitelství je zásadním požadavkem ODS a TOP 09, které tvrdí, že pokud v zákoně zůstane, neumožní jeho schválení.

Hlavního úředníka by měl navrhovat ministr a jmenovat vláda

Nejvyšším úředníkem na každém úřadu má být podle ODS státní tajemník, kterého bude jmenovat a odvolávat vláda na návrh ministra. Jeho funkční období by bylo delší než volební období, tedy například pět let. Státní tajemník by rozhodoval o personálním obsazení úřadu a měl by na starosti dodržování zákona o státní službě. Fungoval by obdobně jako tajemníci městských nebo krajských úřadů.

ODS také požaduje umožnit vstup do státní služby, a to i na místa představených, lidem z obecních, městských i krajských úřadů, akademické obce nebo soukromého sektoru. Navrhuje také zachovat funkce náměstků ministra, na které se nebude služební zákon vztahovat. Spolu s tím navrhuje zrušit náměstky pro řízení sekcí a nahradit je funkcí vrchního ředitele.

ODS nechce výjimku pro absolventy moskevského diplomatického institutu

Z působnosti zákona navrhuje ODS vyjmout například Energetický regulační úřad, Radu pro rozhlasové a televizní vysílání, Úřad pro civilní letectví, Nejvyšší kontrolní úřad nebo třeba inspektory Státního úřadu inspekce práce. Ze zákona chce vypustit výjimku pro absolventy moskevského diplomatického institutu MGIMO. Do seznamu vysokých škol, jejichž absolvování se nepočítá jako vysoká škola, chce přidat Fakultu státní bezpečnosti a Fakultu ochrany státních hranic bývalé Vysoké školy Sboru národní bezpečnosti.

Mezi dalšími připomínkami ODS je i návrh, aby bylo možné opakovat úřednickou zkoušku. V případě opakované zkoušky by pak mohla být zvýšena částka, kterou musí uchazeč zaplatit. ODS také navrhuje snížit plat při postavení úředníka mimo službu a dobu mimo službu zkrátit na nejvýše šest měsíců. Navrhuje také zrušit přítomnost zástupce odborů u úřednické zkoušky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…