Vláda hlasovala proti Palestině a schytala to od opozice. Je prý směšná a mimo

30.11.2012 17:16

Opoziční ČSSD a KSČM kritizují českou vládu za postoj k Palestině v OSN. Česká republika se jako jediná evropská země ve čtvrtek postavila proti tomu, aby OSN přiznalo Palestině postavení nečlenského pozorovatelského státu. Návrh v OSN prošel, protože většina států s ním souhlasila. Rozhodnutí české diplomacie nechápe a nesouhlasí s ním stínový ministr zahraničí ČSSD a její místopředseda Lubomír Zaorálek. Podle něj je česká zahraniční politika nesrozumitelná.

Vláda hlasovala proti Palestině a schytala to od opozice. Je prý směšná a mimo
Foto: tan
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip v Partii na Primě

ČR podle něj na jednu stranu deklaruje podporu vzniku dvou států Izraele a Palestiny, na druhou pak hlasuje proti nečlenskému statusu Palestiny. „Postoj ČR příliš nepomáhá srozumitelnosti našeho postoje v Evropě a ukazuje odtrženost české zahraniční politiky od evropského dění," řekl novinářům Zaorálek. S krokem české diplomacie nesouhlasí „nejen proto, že se tak vymyká v Evropě, ale i proto, že nemá žádnou logiku".

Předseda KSČM Vojtěch Filip označil český postoj za selhání zahraniční politiky. ČR se podle něj zachovala „ostudně" a „směšně". Komunistické vedení se dnes zajímalo o to, jaký postoj k Palestině zaujímají prezidentští kandidáti Jiří Dienstbier a Miloš Zeman, kteří se ucházejí o podporu KSČM.

Někdejší premiér za ČSSD Miloš Zeman novinářům řekl, že ho velmi znepokojuje hnutí Hamas, které považuje za teroristickou organizaci, a s teroristy se podle něj nejedná, ale bojuje. Podle kandidáta ČSSD Jiřího Dienstbiera je třeba respektovat rozhodnutí OSN. Mezinárodní společenství by podle něj mělo garantovat existenci obou nezávislých států, tedy Izraele a Palestiny, včetně poskytnutí bezpečnostních zá­ruk.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …