Vláda jedné strany. Milan Kňažko promluvil o ohrožování demokracie na Slovensku

15.11.2014 9:54

Slovenský politik Milan Kňažko nevidí jako ideální, že na Slovensku mají „vládu jedné strany“, tedy Směru premiéra Roberta Fica. MF Dnes cituje někdejšího listopadového vůdce, ten totiž tvrdí, že slovenští komunisté se nyní sešli právě ve Směru. Věří však prý v sílu demokracie, která spočívá ve změně.

Vláda jedné strany. Milan Kňažko promluvil o ohrožování demokracie na Slovensku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bratislavský hrad

Poradce Václava Havla a první slovenský ministr zahraničí Milan Kňažko byl před dvaceti pěti lety jedním z vůdců slovenské něžné revoluce. Nyní má šanci stát se primátorem Bratislavy. Jeho současné hodnocení situace není prý ani bílé, ani černé. Ideální podle něj prý není zejména to, že na Slovensku je „vláda jedné strany“ – Směru premiéra Roberta Fica. „Komunisti u nás na Slovensku jsou ve Směru. V Česku jsou v komunistické straně,“ tvrdí Kňažko.

„Demokracie je ohrožena každý den,“ myslí si listopadový vůdce. „Nejdůležitější hodnotou demokracie je změna, a já jsem přesvědčen, že přijde,“ říká s optimismem Kňažko.

Sobotní MF Dnes přináší i několik vzpomínek na listopadové dny před čtvrtstoletím. „Něžná revoluce měla oproti té pražské, sametové trochu jinou vůni. Nebyly mobily, museli jsme se rozhodovat v Bratislavě sami,“ vzpomínal politik. „Ale základ byl stejný. Všechno dobré, co v člověku je, vyplavalo na hladinu. Je to poznání, že to v nás kdesi je, a kdyby bylo třeba, tak se to může objevit. To je pro mě velká hodnota,“ vysvětluje Kňažko.

Problémem je roztříštěná pravice

Milan Kňažko před půl rokem kandidoval neúspěšně na post prezidenta Slovenska. V Bratislavě má však jednoznačnou podporu a je možné, že po sobotních volbách stane v čele slovenského hlavního města. Největší překážkou ve snaze získat primátorský post prý není ani tak současný levicový primátor Milan Ftáčnik, ale další pravicoví kandidáti, kteří drolí opoziční hlasy. „Všichni chtějí změnu, ale jedinou šanci zvítězit mám já. Nechápu motivaci lidí, kteří chtějí na postu primátora změnu a vědí, že nemohou zvítězit, a přesto kandidují. Pokud to má mít logiku, tak ve skutečnosti chtějí, aby vyhrál Ftáčnik,“ vysvětluje Milan Kňažko. Tento problém je údajně o to větší, že volby primátora jsou jednokolové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…