Vláda na dovolené, odbory v klidu, komunisté někde na táboře. A přitom nám podle analytika Kotrby hrozí tato ekonomická katastrofa

02.08.2014 16:37

Ukrajinsko-ruská krize postupně přerostla z politické do ekonomické – například tím, že Rusko zakázalo dovoz některých polských potravin. Podle Štěpána Kotrby je pravděpodobné, že vše nakonec ovlivní i Českou republiku.

Vláda na dovolené, odbory v klidu, komunisté někde na táboře. A přitom nám podle analytika Kotrby hrozí tato ekonomická katastrofa
Foto: Facebook.com
Popisek: Mediální a politický analytik Štěpán Kotrba

„Ukrajina je na pokraji bankrotu. A tak se dá očekávat humanitární krize s výraznou sociální migrací. Dá se očekávat zlevnění ceny nekvalifikované práce zahraničních dělníků, a tím i ohrožení domácí zaměstnanosti. To je první budoucí problém,“ popisuje ve svém textu Štěpán Kotrba.

„Druhým problémem je uzavření exportních tras pro zejména polské výrobky do Ruska, které nyní postihlo jablka, ale dá se předpokládat, že postihne i další komodity,“ dodává. Důsledkem tak bude neexportovaný přebytek polského ovoce. „Dumpingový export do Česka je vzhledem k dobré dopravní dostupnosti reálnou alternativou alespoň pro část takto embargované produkce,“ upozorňuje novinář.

Celý text Štěpána Kotrby ZDE

Podle něj by se tak škody mohly vyšplhat až na miliardy korun. „Co to bude znamenat pro českého spotřebitele? Nejspíš se objeví tato zemědělská produkce na pultech supermarketů v Česku, případně u českých výrobců za zoufale nízké výkupní ceny. Kdo bude nést následky? Čeští zemědělci, kterým se může snadno stát, že výkupní ceny českých resp. moravských jablek, okurek a dalších produktů nepokryjí díky převaze nabídky ani náklady,“ popisuje mediální a politický analytik Kotrba.

Proto je podle něj zvláštní, že čeští odboráři dosud mlčí, přitom by měli bojovat za ochranu české produkce. „Nic nevidím. Ani slova, ani činy. Vláda si bere dovolenou, poslanci koalice jsou zaujatí sami sebou. Pravicová opozice je zaujata obstrukcemi, levicová opozice (KSČM) odjela na pionýrské tábory… Opravdu jde vládní podpora majdanového dobrodružství EU tak daleko, že ji musí odnést čeští dělníci snížením už tak nízkých mezd, čeští zemědělci snížením už tak nízkých výkupních cen, čeští spotřebitelé konzumací nekvalitních potravin a především ve výsledku všichni čeští daňoví poplatníci?“ ptá se novinář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…