Vláda na pranýři: Výtky ze Senátu i Evropské rady. Ale škrtat musí, tvrdí analytik

24.10.2012 19:48

Sněmovnou neprošel návrh na rozpočet pro rok 2013. Vláda tak bude muset v nové verzi státního rozpočtu na příští rok přistoupit k plošným škrtům nebo omezení investic. Menší negativní dopad na ekonomiku by přitom mělo krátkodobě zvýšení DPH. Řekl to ekonom Patria Finance David Marek.

Vláda na pranýři: Výtky ze Senátu i Evropské rady. Ale škrtat musí, tvrdí analytik
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Miroslav Kalousek hovoří ve sněmovně

Nový návrh by měla vláda představit do 23. listopadu. "Otázkou je, zda takové narychlo připravené škrty nenatropí ve veřejném sektoru a ekonomice více problémů než užitku. Porovnání krátkodobého vlivu jednotlivých fiskálních nástrojů na ekonomiku ukazuje, že by zvýšení DPH dopadlo na ekonomiku méně negativně než škrty v investicích a vládní spotřebě," uvedl Marek.

Obecně by se sice podle něj mělo snižování rozpočtového deficitu opírat především o hledání úspor ve výdajích, ale celé úsilí by mělo vycházet z dlouhodobé koncepce rozsahu veřejných služeb, racionalizaci jejich finančních potřeb a nastavení vhodného systému daní. „Čím rychleji to bude, tím lépe, ale za měsíc by to nestihl ani Faust," dodal Marek.

Kritika ze Senátu i EU

Vládu kritizuje také Senát ve shodě s doporučením Evropské rady. Obě instituce vytýkají kabinetu, že rozpočtový schodek snižuje převážně plošnými škrty bez prorůstových opatření. Senátoři dnes také vybídli vládu k tomu, aby nastavila spravedlivěji zdanění zaměstnanců a živnostníků. Chce také snížení daňových úniků a zjednodušení výběru daní redukcí daňových výjimek. Pro hlasovali zástupci levice i koalice.

Naproti tomu další ekonomický analytik Vladimír Pikora tvrdí, že ačkoli nový návrh bude šitý horkou jehlou a nebude nejspíš příliš dobrý, má i jisté výhody. "Paradoxně má ale stále šanci být lepší než ten dosud navrhovaný. Bude obsahovat škrty a bude bez zvyšování daní, což je ta lepší z obou variant," uvedl Pikora. Nebylo podle něj ekonomicky přínosné ještě více tlumit spotřebu domácností. Naopak prostor ke škrtání vidí v mimorozpočtových fondech.

Návrh rozpočtu je úzce svázán s přijetím stabilizačního balíčku, který odmítají odhlasovat někteří z poslanců ODS. Ministr financí Miroslav Kalousek i premiér Petr Nečas se již dříve shodli, že schválení balíčku je podmínkou pro předložení rozpočtu se schodkem pod tři procenta hrubého domácího produktu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…