Vláda narychlo řešila platy soudců, Blažek však přesto očekává soudní spory

14.12.2012 9:17

Kritická situace kolem soudcovských platů, které středečním hlasováním Poslanecké sněmovny ztratily svůj zákonný podklad, a hrozilo, že v lednu nebudou moci být vyplaceny, byla řešena na mimořádném zasedání vlády. Kromě toho se projednával například i další postup při vydávání sociálních karet.

Vláda narychlo řešila platy soudců, Blažek však přesto očekává soudní spory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Blažek na kongresu ODS

Vláda na svém mimořádném zasedání rozhodla o návrhu, který okamžitě pošle do Poslanecké sněmovny. Předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavu Němcovou vláda požádala o projednání zákona v režimu legislativní nouze.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek podle svých vlastních slov navrhoval vládě, aby byl koeficient pro výpočet soudcovského platu stanoven ve výši trojnásobku průměrného platu, aby se předešlo sporům a soudům. Návrh však přijat nebyl, což prý ministr vzhledem k ekonomické situaci chápe. Proto budou stanoveny platy ve výši 2,75 násobku průměrné mzdy.

Blažek rovněž zdůraznil, že rozhodnutí není konečné. Dá se prý očekávat ještě dramatická debata v Poslanecké sněmovně. „Pokud bude stanoven tento koeficient, tak předpokládám soudní spory,“ vyjádřil obavy ministr Blažek.

„Hlavní je ale to, aby se sněmovna shodla na nějakém závěru,“ dodal ministr Blažek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …