Vláda o půjčce OKD rozhodne do konce června

08.06.2016 13:45

Lídři koaličních stran se dnes neshodli na výši půjčky těžební společnosti OKD. Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) je ale na stole dohoda, že půjčka by měla být od státního podniku Prisko. Dál se bude debatovat o sumě a struktuře půjčky. Vláda má vůli rozhodnout do konce června, řekl Mládek Radiožurnálu.

Vláda o půjčce OKD rozhodne do konce června
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

"Blížíme se ke schématu řešení, to znamená, že je zapotřebí udělat nějakou půjčku. Máme podle všeho dohodu, že by to měl být státní podnik Prisko, který kontroluje ministerstvo financí," uvedl Mládek. Prisko má od začátku 90. let na starosti vyrovnání závazků a pohledávek mladoboleslavské Škody. Podle Mládka v Prisku zůstaly nějaké peníze. Přestože přesné informace nemá, naznačoval, že by dokonce mohly stačit.

Mládek dnes navrhl půjčit OKD miliardu korun. Firma podle něj potřebuje 400 milionů korun na provozní kapitál, 280 milionů korun na těžbu do konce roku a 320 milionů by byla rezerva na mimořádné události. Babiš o půjčce OKD hovořil již v úterý po jednání s vedením OKD a zaměstnanci v Dole Darkov v Karviné. Podle něj by zadlužená firma do konce srpna mohla potřebovat na provozní financování až 400 milionů korun.

Podle Babiše musí být půjčka zajištěná a vratná. To je podle Mládka do určité míry možné. "Stojí před veškerými ostatními závazky, které OKD má a kterých má mnoho," řekl Mládek.

Pokud by půjčku vláda neschválila, tak by se mohlo stát, že zaměstnanci OKD nedostanou pravděpodobně v červenci výplaty a mohl by nastat nekontrolovaný pád firmy, řekl Mládek. "To je to nejméně žádoucí řešení, které bychom si přáli," dodal.

OKD je od počátku května v úpadku. Insolvenční návrh na sebe podala sama společnost. Uvedla, že dluží nejméně 650 věřitelům více než 17 miliard korun a své závazky není schopna splácet, přičemž její majetek nedosahuje ani hodnoty sedmi miliard.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Toto není pokus o přepisování dějin...“ Oslavy osvobození. Bez ruské vlajky i hymny

10:13 „Toto není pokus o přepisování dějin...“ Oslavy osvobození. Bez ruské vlajky i hymny

Několik tisíc lidí se zúčastnilo pietního aktu a následného doprovodného programu v Muzeu na demarka…