Vláda pomalu umírá. Předčasné volby jsou nejlepším řešením, tvrdí Zaorálek

22.10.2012 17:50

Po senátních volbách má v horní komoře jasnou převahu ČSSD. Budou sociální demokraté brzdit vládu premiéra Petra Nečase (ODS)? O tom přišel mluvit místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek do pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

Vláda pomalu umírá. Předčasné volby jsou nejlepším řešením, tvrdí Zaorálek
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Lubomír Zaorálek

Zaorálek odmítl, že by teď ČSSD chtěla „zničit“ všechny zákony, které navrhuje současná vláda. „Nechceme rozmetat všechno, co vidíme,“ uvedl. Přesto připomněl, že je jeho strana připravena na předčasné volby a nabízí vlastní kompromisní návrh státního rozpočtu.

Vláda pomalu umírá a vykazuje neschopnost zvládat chod státu

„Vláda nemá mandát na dlouhodobá rozhodnutí. Kde bere jistotu, že může prosazovat penzijní reformu? Nemůže se to dělat na základě jednoho volebního výsledku. Mají-li být penzijní reformy nebo církevní restituce úspěšné, musí mít širší zázemí,“ zdůraznil Zaorálek v pořadu na stanici Radiožurnál. U dlouhodobých zákonů by se prý vždy mělo dosahovat široké shody v parlamentu.

Předčasné volby jsou podle Zaorálka nejlepším řešením, protože vláda pomalu umírá a není schopná přijít s žádnou lepší koncepcí. Připomněl, že se bude znovu hlasovat o daňovém balíčku, který byl odmítnut Senátem i sněmovnou.

„Vláda vykazuje základní neschopnost zvládat chod státu,“ tvrdí místopředseda ČSSD.

Větším rizikem pro nás byly koalice v krajích s ODS

Moderátor Martin Veselovský se zeptal, zda bude ČSSD tvořit koalici s KSČM, která se v mnoha krajích po volbách nabízí.

„Nám připadá, že větším rizikem byly koalice ODS. Protože jsme se často nedokázali odříznout od toho, jak to bylo vedeno,“ reagoval Zaorálek. Vysvětlil ovšem, že v krajích jde často o osobní kontakt a o konkrétního člověka. „Rozhoduje se to mezi těmi osobami, my dáváme jen doporučení,“ řekl.

Koalice s komunisty? Nutíte mě do sňatku s někým, kdo o to nestojí

Pak měl Zaorálek odpovědět, zda by šla sociální demokracie do koalice s komunisty i po případných volbách do sněmovny.

„Ptáte se mě, zda si vezmu nějakou ženu za ženu. K tomu může dojít třeba až za rok. Nutíte mě do někoho, který o sňatek se mnou ani nestojí. Vojtěch Filip řekl, že o koalici s ČSSD nestojí. Celostátní politika je něco jiného než krajská politika. Tam se jedná o orientaci země a tam se ukazuje, že komunisty nedokážeme přesvědčit,“ vysvětlil Zaorálek. Jeho strana se prý nikdy nedokázala dohodnout s komunisty, aby přistoupili na její program.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…