Vláda posoudí práva zaměstnanců pečujících o postižené

07.12.2019 17:58

Navrhované rozšíření práv zaměstnanců pečujících o postižené lidi vláda před zákonodárci asi nepodpoří, ale ani neodmítne. K novele zákoníku práce skupiny opozičních poslanců z KDU-ČSL, TOP 09 a STAN se kabinet postaví na pondělní schůzi podle podkladů zřejmě neutrálně, napsala ČTK.

Vláda posoudí práva zaměstnanců pečujících o postižené
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání vlády. Na programu bzla například novela zákona o Kanceláři prezidenta republiky

Zaměstnanec, který pečuje o postiženého člověka nebo o dítě a pracuje kvůli tomu na zkrácený úvazek, by podle předlohy dostal zákonné právo požádat opět o prodloužení pracovní doby. Zaměstnavatel by mu musel do půl roku vyhovět.

Vládní legislativci poukazují na to, že úprava se dotýká nové evropské směrnice o rovnováze mezi pracovním a soukromým životem rodičů a pečujících osob. Kabinet chce o jejím začlenění do českého právního řádu jednat se zástupci zaměstnavatelů a zaměstnanců.

Předkladatelé poukazují na to, že zaměstnavatelé jsou nyní v těchto případech povinni žádosti o kratší pracovní dobu vyhovět, pozdější žádosti o prodloužení úvazku ale nikoli. Zaměstnanci tak už při podání žádosti o kratší úvazek musí zvažovat i riziko, že zaměstnavatel později nebude ochotný jim pracovní dobu opět prodloužit, napsali v důvodové zprávě.

Novela by také lidem umožnila po dobu rodičovské dovolené vykonávat na základě dohody o provedení práce u svého zaměstnavatele formálně stejnou činnost jako v dosavadním pracovním poměru. Zákon nyní výkon stejné práce u jednoho zaměstnavatele na základě odlišných pracovněprávních vztahů obecně zakazuje. V praxi se zákaz v případě lidí na rodičovské podle předkladatelů obchází tak, že v dohodě o provedení práce je sjednán jiný druh činnosti, reálně ale zaměstnanec vykonává práci stejnou. Kabinet by měl uvést, že už nynější zákony umožňují zaměstnanci čerpat u zaměstnavatele rodičovskou dovolenou i vykonávat práci v jednom základním pracovněprávním vztahu.

Vládní legislativci navrhli vládě neutrální stanovisko, byť se proti předloze postavily ministerstvo práce a sociálních věcí, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů a Svaz průmyslu a dopravy. Neutrálně se vyjádřila ministerstva spravedlnosti a průmyslu a obchodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…