Vláda přerušila jednání o rozpočtu na vědu, měl vzrůst o 3,7 miliardy

11.05.2016 18:10

Vláda dnes přerušila jednání návrhu výdajů státního rozpočtu na vědu, který měl pro příští rok vzrůst o 3,7 miliardy korun. K tématu se vrátí opět 30. května. Na svém twitterovém účtu to uvedl mluvčí Úřadu vlády ČR Martin Ayrer. Podle návrhu, který kabinetu předložil vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), měl rozpočet celkově vzrůst na 32,7 miliardy, což by bylo zatím nejvíce.

Vláda přerušila jednání o rozpočtu na vědu, měl vzrůst o 3,7 miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Pokud by kabinet na příštím jednání navrhovaný rozpočet schválil, aplikovaný výzkum by si oproti letošku polepšil o 700 milionů korun a základní výzkum o půl miliardy.

Stát by měl podle návrhu zvyšovat podle střednědobého výhledu peníze na vědu i v příštích letech, v roce 2018 mají činit 34,9 miliardy a o rok později 34,5 miliardy korun. Bělobrádkův úřad chce český výzkum tak připravit na pokles výdajů, který se očekává po roce 2020, kdy skončí financování oboru z evropských fondů.

Více peněz na základní výzkum má zajistit mimo jiné provoz nových výzkumných center, která v uplynulých letech v ČR vznikla z evropských dotací. Na problém s jejich financováním dlouhodobě upozorňují odborníci. V návrhu je dále uvedeno, že o dalších 768 milionů více mají dostat výzkumné instituce na svůj provoz a infrastrukturu.

Výzkum na ministerstvech posílí

Posílit by se měl i výzkum na ministerstvech, a to finančně i personálně, a rovněž mezinárodní spolupráce, zejména s Německem, Spojenými státy a Izraelem. Na výzkum pro potřeby státní správy je navrženo o 330 milionů více, na spolufinancování evropských programů by se mělo přidat až 1,1 miliardy a na zlepšení mezinárodní spolupráce o 297 milionů více než letos.

Technologická agentura ČR, která se stará o aplikovaný výzkum, by měla získat o téměř 0,6 miliardy korun navíc. Mají posílit hlavně program Epsilon. V něm jako jediném mají spolupracovat výzkumné organizace s firmami v životním prostředí nebo dopravy, zaměřuje se na projekty s rychlým uplatněním v nových produktech.

Grantová agentura ČR, zodpovědná za základní výzkum, by si mohla polepšit v příštím roce o 0,4 miliardy Kč a ústavy Akademie věd ČR pak dalšími 300 miliony, vyplývá z návrhu. Navýšení o 1,1 miliardy je navrhováno také na spolufinancování Operačního programu Výzkum, vývoj, vzdělávání.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…