Vláda probere výběr nástupce Murína i příspěvek k investici BMW

30.04.2018 6:12

Vláda v demisi se dnes bude zabývat obsazením funkce ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) potom, co z čela instituce v úterý odstoupí dosavadní šéf Michal Murín. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), který Murína kritizoval, v pátek uvedl, že nabídku na vedení GIBS dostalo několik lidí. Počítá s výběrovým řízením na dočasné vedení úřadu i s tendrem na nového ředitele. Kabinet se bude věnovat také novele zákona o pobytu cizinců, podle které by měli cizinci se zájmem žít v Česku povinnost projít integračním kurzem.

Vláda probere výběr nástupce Murína i příspěvek k investici BMW
Foto: Archiv PL
Popisek: Úřad vlády ČR

Ministři by také měli potvrdit investiční pobídku ve výši zhruba 480 milionů korun automobilce BMW, která se chystá vybudovat testovací centrum pro autonomní řízení na Sokolovsku. BMW plánuje do testovacího polygonu investovat 250 milionů eur, tedy asi 6,35 miliardy Kč, a vytvořit několik set pracovních míst. Vývojové a testovací centrum bude zahrnovat více než 100 kilometrů zkušebních tratí.

Kabinet probere také změny zákona o předcházení ekologické újmě a autorského zákona a požadavek Ministerstva kultury na 117 milionů korun na demolici vepřína v Letech. Peníze by měly být uvolněny z vládní rozpočtové rezervy. Loni vláda schválila výkup vepřína za 451 milionů korun. Další peníze jsou potřeba na demolici budov, sanaci areálu a vybudování památníku v místě koncentračního tábora pro Romy.

Vláda se bude zabývat také financováním krajských silnic druhých a třetích tříd a pražského okruhu z rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury a přípravami oslav stého výročí založení Československa.

Na zasedání vlády naváže jednání ministrů o čerpání evropských fondů. Řešit budou také opatření, které mají podnikatelům pomoct po pozastavení dotačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost o objemu 114 miliard korun ze strany Evropské komise. Program má podle komise vysoký počet pochybení. Ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner (za ANO) už oznámil, že i chybné projekty v rámci tohoto operačního programu budou pokračovat. Po dobu, než je projedná Evropská komise, budou hrazeny z národních zdrojů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…