Vláda projedná koronavirovou situaci i pomoc uprchlíkům

26.10.2020 6:30

Další kroky v rámci koronavirové epidemie a její vývoj pravděpodobně probere vláda ANO a ČSSD na dnešním řádném zasedání. Oficiální program kabinetu počítá s vyslovením stanoviska k několika poslaneckým předlohám či návrhem na dar ve výši 60 milionů korun do Jordánska, Iráku a Libye v rámci programu Pomoc na místě, který je zaměřen na asistenci uprchlíkům.

Vláda projedná koronavirovou situaci i pomoc uprchlíkům
Foto: reprofoto: vysílání ČT24
Popisek: Andrej Babiš.

Kabinet minulý týden jednal přes video čtyřikrát, kvůli hrozbě ochromení lékařského systému rostoucím počtem pacientů s covidem-19 vyhlásil další přísná koronavirová opatření. Od čtvrtka se zavřely kromě výjimek obchody a služby a kabinet také na minimum omezil možnosti setkávání lidí.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli ve videu zveřejněném na youtube řekl, že pokud se nestane zázrak, vláda bude muset přitvrdit opatření proti šíření koronaviru. Znovu vyzval, aby lidé omezení dodržovali. Nynější opatření, která platí teprve od čtvrtka, mají podle něho „strašně moc“ výjimek. Uvedl, že ministerstvo zdravotnictví musí předložit projekt na urychlení trasování i testování. Hledat kontakty nakažených koronavirem stát nestíhá, přiznal. Končící ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) také varoval před dalším zpřísněním opatření proti koronaviru, pokud se v nadcházejících dnech bude počet nakažených dál zvyšovat.

Souhlasné stanovisko by měl kabinet podle doporučení svých legislativců zaujmout k návrhu, který podepsali i premiér Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Poslanecká předloha má uzákonit povinnost vybavit pobytová sociální zařízení požární signalizací. Neutrální stanovisko by mohla vláda přijmout k návrhu rozšířit působnost finančního arbitra, za nadbytečný pak zřejmě označí změny v ošetřovném, jak je navrhli opoziční lidovci.

Vláda se bude zabývat rovněž návrhem ministryně spravedlnosti a šéfky Legislativní rady vlády Marie Benešové (za ANO), aby se předsedou Etické komise ČR pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu stal expert na ústavní právo Jan Kudrna. Dostane i materiál ministerstva pro místní rozvoj, podle kterého náklady na digitalizaci stavebního řízení a územního plánování dosáhnou 1,25 miliardy korun. Přes 80 procent bude financováno z evropských dotací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…