Vláda projedná návrh oceňovat učitele VŠ a postižené sportovce

20.07.2019 14:57

Vláda zřejmě rozšíří kategorie úspěšných učitelů a sportovců, které může oceňovat ministerstvo školství. Nově by až pět vysokoškolských pedagogů každý rok mohlo převzít cenu s odměnou do 100.000 korun, napsala ČTK.

Vláda projedná návrh oceňovat učitele VŠ a postižené sportovce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání vlády bez ministrů koaliční ČSSD. Ti byli na jednání předsednictva své strany o setrvání ve vládě

Ceny ministerstva by mohli začít dostávat také medailisté z mezinárodních soutěží pro hluchoněmé a mentálně postižené sportovce. O návrhu novely nařízení vlády bude jednat kabinet na svém zasedání v pondělí.

Cena ministra školství, mládeže a tělovýchovy za vynikající vzdělávací činnost na vysoké škole má pomoci podpořit kvalitu vysokých škol. Má vyzdvihnout příklady dobré praxe a významné inovace ve vzdělávání a podnítit diskusi o kvalitní výuce na vysokých školách, uvedlo ministerstvo školství. Cenu má tvořit diplom a odměna do 100.000 korun. Peníze by měly jít ze schválených výdajových limitů bez dodatečných požadavků na státní rozpočet.

Ministerstvo chce také v nařízení vlády rozšířit kategorie sportovců, kteří od něj mohou dostat ocenění. V současnosti může odměňovat pouze medailisty z olympijských a paralympijských her. Nově by se tato možnost vztahovala i na ty z deaflympijských her a Global Games, tedy sportovních soutěží mentálně postižených lidí.

Úspěšné sportovce začalo ministerstvo odměňovat poprvé loni. Umožnila mu to poslední úprava zmíněného nařízení vlády. Do té doby předávalo ceny pouze učitelům, vědcům či studentům, zatímco výkony sportovců oceňoval Český olympijský výbor. Nová úprava nařízení vlády měla podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) zabránit tomu, aby udělení prémií zdržovaly například spory o státní dotace na sport.

Za medaile ze zimních olympijských her v Koreji vyplatilo ministerstvo loni celkově 12 milionů korun. Snowboardistka a lyžařka Ester Ledecká dostala za dvě zlaté medaile dvakrát 2,4 milionu Kč, za stříbro obdrželi dva sportovci 1,8 milionu Kč a za bronz tři sportovci 1,2 milionu korun.

Ministerstvo financí již dříve upozornilo, že vztah mezi oceněními pro sportovce a učitele je značně nevyvážený. Podle něj by se měly peníze pro odměny ve sportu do budoucna omezit ve prospěch cen pro pedagogy. Ve své připomínce k návrhu rovněž připomnělo, že záležitosti sportu by zřejmě ještě letos měla převzít Národní sportovní agentura. Další ministerstva, která se k materiálu vyjádřila, měla převážně jen připomínky technického charakteru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…