Vláda projedná novelu zákona o auditorech, zpřesňuje kompetence

11.05.2014 17:17

Vláda v pondělí projedná návrh novely zákona o auditorech, která zpřesňuje kompetence Rady pro veřejný dohled nad auditem a Komory auditorů. Podle návrhu by rada měla vedle dohledu nad řízením a provozováním systému kontroly kvality auditorů schvalovat základní obecná pravidla a osoby, které kontrolu kvality u auditorů a auditorských společností provádějí. Norma reaguje na požadavky EU.

Vláda projedná novelu zákona o auditorech, zpřesňuje kompetence
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odpolední zasedání sněmovny. Vláda v hojném počtu zrovna není

Zákon vláda schválila loni 15. května. V souvislosti s loňským rozpuštěním Poslanecké sněmovny je nutné zákon projednat znovu. V předkládaném návrhu nejde o koncepční změny proti nynější úpravě, jsou však jasně vymezeny kompetence obou subjektů. Částečně jsou také rozšířeny pravomoci rady nezbytné k řádnému výkonu dohledu. Zákon také výslovně zakotvuje odpovědnost Komory auditorů vůči radě.

Novela reaguje i na dosavadní praxi. Jde například o sjednocení dob uznávání zkoušek a skládání kvalifikačních zkoušek, doplnění povinnosti pracovního poměru u auditora nebo auditorské společnosti jako podmínky pro zápis do seznamu asistentů auditora nebo úpravu podmínek dočasného a trvalého zákazu výkonu auditorské činnosti.

Novela reaguje také na další přijaté zákony, například na nový občanský zákoník a zákon o obchodních korporacích, které jsou od letoška účinné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…