Vláda projedná peníze na školky i přijetí půjček

08.06.2020 6:44

Zvýšením finanční částky v programu na opravu škol a školek v malých obcích do 3000 obyvatel o 3,1 miliardy korun nebo úpravou zákona o bankách se bude dnes zabývat vláda. Kabinet bude rozhodovat také o možném přijetí půjčky od Evropské komise na podporu zaměstnanců ohrožených výpadkem ekonomické aktivity v důsledku koronaviru i půjčky od Rozvojové banky Rady Evropy (CEB) za zhruba osm miliard korun (300 milionů eur). Tuto půjčku by bylo možné využít i na uskutečněné nákupy zdravotnického materiálu od počátku roku.

Vláda projedná peníze na školky i přijetí půjček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Novinářské atrium na úřadě vlády

V programu na opravu škol a školek je v současnosti 300 milionů korun, z kterých je možné financovat 34 projektů. Programu přitom vyhovělo 454 projektů. Po zvýšení sumy o 3,1 miliardy by podle ministerstva financí mělo být možné uskutečnit všechny. Peníze chce úřad vyčlenit z vládní rozpočtové rezervy.

Kabinet projedná i návrh vládního nařízení, které má lépe nastavit emisní kategorie a odpovídající emisní plakety podle aktuálního složení vozového parku v Česku. Pravděpodobně negativní stanovisko dostane poslanecký návrh STAN, podle kterého by k nároku na ošetřovné nebylo nutné potvrzení školy o jejím uzavření. Pro rozpor s rovnou daňovou a odvodovou politikou vláda zřejmě odmítne i návrh Trikolóry, podle něhož by zaměstnanci starší 60 let neodváděli ze své mzdy daň z příjmu.

Vláda má v programu i návrh statutu Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy, podle kterého by ji do budoucna vedl ministr pro místní rozvoj. Ministerstvo zahraničí pak chce posílit podporu ekonomické diplomacie, aby usnadnilo export českým firmám po odeznění pandemie koronaviru. Podpora exportu by se měla mezi roky 2021 a 2023 zvýšit z 200 na 300 milionů korun.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…