Vláda projedná plán kroků, které mají předcházet bezdomovectví

20.05.2014 18:25

Vláda by měla ve středu projednat návrh kroků, které mají předcházet bezdomovectví či mají dostat lidi z ulice. Podle chystaného plánu by ti, jimž hrozí kvůli exekuci ztráta bydlení, v budoucnu už nemuseli končit bez přístřeší. Vystěhování by totiž nemělo být možné, pokud by o něm předem nevěděli sociální pracovníci a nenavrhli jiné řešení. Seznam opatření připravilo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Aby se začala realizovat, musí je kabinet schválit.

Vláda projedná plán kroků, které mají předcházet bezdomovectví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní lavice ve sněmovně

Česko má od loňského léta vůbec první koncepci, jak chce bezdomovectví předcházet. Navrhovaný plán ji doplňuje. Obsahuje jednotlivé kroky i termíny jejich plnění. Jedním z nich je zavedení sociálního bydlení. To by podle legislativního plánu Sobotkova kabinetu mělo začít fungovat v roce 2017.

Návrh počítá s posílením sociální práce, a to i v terénu

Pro boj s exekucemi se Ministerstvo práce a sociálních věcí inspirovalo ve Vídni. Její magistrát financuje poradnu FAWOS. Jí musí úřady oznámit případy, kdy hrozí vystěhování a vyklizení bytu. Pracovníci sami vyhledávají lidi, jimž hrozí exekuce. Jim se pak snaží pomoci, navrhnou plán splácení či jiné možnosti. Soud nesmí exekuční řízení zahájit bez toho, aby informoval sociální úřad a vyžádal si informaci o řešení situace. „Až 75 procent lidí takto bylo možné udržet v bydlení, a tak ušetřit veřejné prostředky, které se pojí s péčí o bezdomovce a jejich návratem zpět," uvádí navrhovaný materiál.

Návrh počítá s posílením sociální práce, a to i v terénu. Pracovníci by měli klienty vyhledat a pomoci jim odvrátit vystěhování. „V ČR je exekuce jedním z významných faktorů ztráty bydlení. Přitom však neexistuje systémová možnost, jak se o těchto osobách dozvědět a zabránit vystěhování," uvádí autoři dokumentu.

Od roku 2015 by mělo Ministerstvo zdravotnictví pro lidi bez domova podporovat „modelovou ordinaci" v Praze

Podobný model jako v Rakousku by Ministerstvo práce a sociálních věcí chtělo zavést i v Česku. S resortem spravedlnosti a ministrem pro lidská práva má letos zjistit, zda a jak by bylo možné rakouskou praxi přenést do českého prostředí a zákonů.

Podle expertů je nejdůležitější lidem, kteří se dostali na dno, co nejdřív zajistit bydlení. Nejpozději příští rok by měl odstartovat tříletý projekt, který má lidem bez přístřeší dřív než pomoc s jinými problémy nabídnout samostatné bydlení. Zkušenosti s tímto modelem „housing first" ze zahraničí ukázaly, že klienti měli mnohem větší šanci na návrat do běžného života než ti, kteří stálý byt neměli. Na zřízení bydlení s podporou se vypíšou granty. Podle výsledků se pak případně projekt po roce 2017 rozšíří.

Od roku 2015 by mělo Ministerstvo zdravotnictví pro lidi bez domova podporovat „modelovou ordinaci" v Praze. V roce 2016 by měla pak vzniknout zařízení, v nichž by se mohli pacienti bez přístřeší doléčit. Resort zdravotnictví by měl s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou a se svazem ostatních pojišťoven jednat o možnosti financování této služby.

Podle dokumentu opatření autoři navrhli tak, aby nevyžadovala zvýšené výdaje z rozpočtů. Peníze na ně by měly ve své pokladně najít jednotlivé resorty. Využít by se měly také peníze z EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…