Vláda projedná vyšší zapojení českých vojáků do zahraničních misí

10.04.2018 16:47

Česká armáda by mohla ještě letos vyslat do Iráku, Afghánistánu a Mali asi o 270 vojáků více. Počítá s tím návrh ministryně obrany v demisi Karly Šlechtové (za ANO), který ve středu projedná vláda. Materiál zahrnuje i plán misí na příští dva roky. Vojáci by se měli podílet na stejných misích jako nyní, příští rok by navíc měli střežit vzdušný prostor nad Pobaltím, píše ČTK.

Vláda projedná vyšší zapojení českých vojáků do zahraničních misí
Foto: Martin Koller
Popisek: Aktivní zálohy

Šlechtová představila návrh před třemi týdny. Posílené mise by resort obrany stály 2,1 až 2,4 miliardy korun ročně. Současný mandát umožňuje, aby se zahraničních misí zúčastnilo 806 českých vojáků. Kromě Afghánistánu, Mali a Iráku působí třeba na Golanech, Sinaji či v Kosovu. Podle návrhu by se jejich počet měl ještě letos zvýšit na 1 081 a příští rok na 1 191. V roce 2020 by v misích mohlo působit 1 096 českých vojáků. Pokud návrh schválí vláda, bude se jím zabývat Parlament. Menšinový kabinet v demisi premiéra Andreje Babiše (ANO) bude muset najít pro plán podporu dalších politických stran. Poslancům z ODS, TOP 09 a Pirátské strany se nelíbí, že návrh předkládá vláda v demisi. To, aby mise předložila vláda s důvěrou, by přivítala podle lidoveckého poslance Jana Bartoška i KDU-ČSL.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Vláda nemůže počítat ani s bezvýhradnou podporou KSČM a SPD, s nimiž by mohl Babiš jednat o společném vládnutí. Komunisté mají proti vysílání vojáků do misí, které nejsou v rámci mandátu OSN, výhrady dlouhodobě. Kriticky se k zapojování do velkého množství zahraničních operací staví také Svoboda a přímá demokracie (SPD).

Návrh Šlechtové počítá se zachováním působení v současných misích, příští rok přibude vyslání letecké jednotky se stíhačkami Gripen do Pobaltí. Ještě letos by mělo v případě schválení návrhu odjet do Afghánistánu až o 140 vojáků více. Česká armáda má nyní v zemi mandát na 250 vojáků, kteří působí v Kábulu a na základně Bagrám. Nově by se měli vydat do provincie Lógar, kde by cvičili speciální jednotku afghánské policie, a do provincie Herát, kde by pomáhali s výcvikem afghánských vojáků.

V Mali se má mandát zvýšit z 50 na 120 lidí. Česká armáda chce mít v zemi další jednotku, která by hlídala či doprovázela vojáky výcvikové mise Evropské unie. Působnost českého zapojení by se zároveň měla rozšířit i na okolní země takzvaného Sahelu, a to v souvislosti s připraveným novým unijním mandátem mise, který by měl začít v roce 2018. Do mise OSN, která také v Mali působí, by se mohl zapojit malý expertní tým. Tato jednotka by měla mít do 30 vojáků.

Více vojáků má zamířit také do Iráku, příští rok by do země mohla vyjet chemická jednotka. Armáda navíc čeká na vyjádření NATO, které v Iráku plánuje spustit vlastní misi. České jednotky by pak mohly být do této mise zapojeny a případně v ní i posíleny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…