Vláda rozhodla o nákupu pěti milionů testů pro potřeby škol

19.03.2021 6:50

Vláda rozhodla na dnešním mimořádném zasedání o pořízení pěti milionů sad antigenních testů do pohotovostních zásob Správy státních hmotných rezerv (SSHR) a jejich distribuci školám. „Ten tendr budou provádět státní hmotné rezervy. Jedná se o výrobky, které mají nyní výjimku," uvedl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Dodal, že ministerstvo zdravotnictví do výběru nebude zasahovat. Podle informací Radiožurnálu ministerstvo původně chtělo, aby státní rezervy musely pro nákup testů získat atest jejich citlivosti. Proti byl premiér Andrej Babiš (ANO).

Vláda rozhodla o nákupu pěti milionů testů pro potřeby škol
Foto: Repro ČT
Popisek: Jan Blatný

Vicepremiér Karel Havlíček ČTK sdělil, že ministerstvo školství má mít prostřednictvím SSHR k dispozici celkem 7,654 milionů testů. „Z toho 2,654 převodem z ministerstva vnitra a pět milionů nákupem formou veřejné zakázky," uvedl.

Radiožurnál ve středu informoval, že se premiérovi nelíbilo, že by státní rezervy měly testy testovat. Podle něj se ministerstvo zdravotnictví rozhodlo udělat ze správy rezerv "zkušební laboratoř", uvedl Radiožurnál. Ministerstvo zdravotnictví žádalo, aby nezávislý ústav prověřil, zda platí uváděná citlivost testů. Zkoušení testů mohlo podle mluvčí ministerstva Barbory Peterové nákup prodloužit zhruba o týden.

Školy v Česku jsou nyní kvůli epidemii koronaviru zavřené, ministerstvo školství má ale plán testování žáků. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) ve středu ve Sněmovně uvedl, že by chtěl, aby se při testování ve školách používaly vedle antigenních také spolehlivější testy PCR. Antigenní testy jsou proti PCR zase levnější a jejich výsledek je rychle k dispozici.

V únoru vláda pro testování žáků vybrala čínské antigenní testy od společnosti Lepu, u kterých se odebírají vzorky z kraje nosu. Stejné používají rakouské školy, podle některých odborníků ale nejsou spolehlivé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…